Izraelský Che Guevara: Rodiče neposlouchejte

Praha – Považují ho za rebela a on se jako rebel cítí. „Stavím se zásadně proti mnohým záležitostem, za kterými si současný Izrael stojí,“ říká izraelský hudebník Aviv Geffen, syn kontroverzního spisovatele Yehonatana Geffena a synovec slavného vojevůdce Moshe Dayana. Českému publiku se představil na letošním festivalu Colours of Ostrava s projektem Blackfield, pod nímž je podepsán spolu se Stevenem Wilsonem, frontmanem Purcupine Tree.

„Spojení mě a Steva je perfektní. On je tady přes zvuk a já jsem zase sexy a charismatický,“ tvrdí sebevědomě Geffen. V současnosti pendluje mezi Izraelem, kde dál pokračuje ve své sólové dráze, a Anglií, kde se věnuje projektu Blackfield. S Wilsonem pracují na třetím albu (první vyšlo v roce 2004, druhé v roce 2007), za sebou mají úspěšné turné po Spojených státech a Evropě.

Když před jedenácti lety pozval Porcupine Tree koncertovat do Izraele, byl už dávno tamní hvězdou z dálky obdivované Lou Reedem i Davidem Bowiem, k němuž má ostatně blízko svou vizáží a bizarním líčením. Natáčel po milionech prodávaná rocková alba, do nichž se promítl jeho vztah k Bobu Dylanovi, Johnu Lennonovi a krušné dětství prožité v hippie rodině.

„V Izraeli se snažíme měnit mladou generaci. Jsem i proti okupaci, jsem pro mírový proces, takže v Izraeli se ze mě, nebo spíš z mé hudby, stává pomalu symbol. Jsem něco jako izraelský Che Guevara. Písně Blackfieldu mají vlastně stejné poselství, jen mají obecnější, univerzální platnost. A na rozdíl od mých sólových písní jsou mnohem víc o rocku a metalu,“ upozorňuje Geffen, který je nejen zpěvákem, ale také kytaristou a klavíristou.

I pro české publikum mám vzkaz: Nenásledujte své rodiče, učitele a vůbec lidi, kteří vám říkají, co máte v životě dělat. Dělejte prostě opak. /Aviv Geffen/

Zatímco pro mládež zosobňuje generačního vůdce ostře vyhraněného proti establishmentu, politici z jeho radikálních názorů zas tak velkou radost nemají. „Můj strýc byl slavný vojevůdce, pro Izrael je hrdinou. Já jsem ten, kdo se na to dívá jinak. Třeba jsem ochoten dát Jeruzalém Arabům. Opravdu jsem velkým rebelem, především pro svou rodinu,“ přiznává Geffen.

K politice se váže i jeho nejotřesnější životní zážitek. 4. listopadu 1995, kdy na obrovském mírovém shromáždění v Tel Avivu dozpíval svou hymnickou skladbu I Cry For You, ho na podium přišel obejmout dojatý ministerský předseda Jicchak Rabin. Chvíli na to ho zastřelil židovský radikál odmítající izraelsko-palestinskou dohodu. „On nezabil jen člověka, on zabil sen,“ řekl zdrcený Geffen.

Hudebník Aviv Geffen (zdroj: ČT24)