Třpytivý tón Ivana Ženatého rozzáří Krumlov

Český Krumlov – Letošní ročník festivalu v Českém Krumlově přilákal spoustu hvězd. Kromě Komediantů s Josém Curou proběhne v posledních dnech ještě očekávané vystoupení Plácida Dominga, návštěvníci se ale mohou těšit i na tuzemskou hvězdu, kterou je houslový virtuos Ivan Ženatý. Muzikant, jehož jméno je již dlouho ve světě pojmem, zahraje s Talichovým komorním orchestrem.

Špičkový umělec Ivan Ženatý zazáří v sólových partech Bachova a Mendelssohnova houslového koncertu. „Jsem rád, že se podařilo zkombinovat baroko s naprosto ojedinělou geniální hudbou Felixe Mendelssohna,“ uvádí k programu Ženatý. Naposledy hrál houslista v Českém Krumlově před třemi lety s Českou filharmonií. Festival podle svých slov ale každoročně pečlivě sleduje. „Myslím, že ten progres je velmi pečlivě budovaný a že obzvláště v této době je to naprosto ojedinělá a obdivuhodná záležitost,“ říká.

Rozhovor s Ivanem Ženatým (zdroj: ČT24)

Houslový virtuos zahraje v Českém Krumlově s Talichovým komorním orchestrem 19. srpna od 19:30 hodin. Na koncert, který se uskuteční v Maškarním sále, je v současné době již zcela vyprodáno. Kromě festivalu v České Krumlově čeká Ivana Ženatého vystoupení s východočeskou komorní filharmonií v Pardubicích a poté měsíční turné po Spojených státech.

Program koncertu v Českém Krumlově:

Carl Stamitz (1745–1801): Orchestrální kvartet G dur
Johann Sebastian Bach (1685–1750): Koncert pro housle, smyčce a basso continuo č. 1 a moll, BWV 1041
Leoš Janáček (1854–1928): Suita pro smyčce
Felix Mendelssohn Bartholdy (1809–1847): Houslový koncert d moll

Vydáno pod