Goodfellas Support Lesbiens, rokenrol a angličtinu

Karlovy Vary – Ne moc dobrá znalost angličtiny brání českým posluchačům ve větším zájmu o anglicky zpívající české kapely, domnívají se členové skupiny Goodfellas. Karlovarská pětice představila v pořadu Kulturama vidoklip k písni Girl Like You z nového alba Robbery Blues, které natáčela v Americe. A prozradila, že na podzim se vydá na turné spolu se Support Lesbiens.

„Vznikal částečně při nahrávání ve Státech, kde jsme natočili zhruba osm hodin dokumentárního materiálu. Chtěli jsme ho nějak využít a jako jedna z možností se nabízel právě videoklip,“ poznamenal k natáčení klipu Girl Like You jeden z „good fellas“, baskytarista Jamie Winston. Dokumentární snímek o vzniku CD by měl mít premiéru na podzim. Druhou část klipu pak skupina vytvořila na jednom z pražských koncertů.

Girl Like You je druhým klipem, který ve Spojených státech vznikl. V ulicích San Franciska, kde k účasti a zpěvu přemlouvali kolemjdoucí, natočili video k písni Bobby Long. Pracovat na desce se za velkou louži vydali na počátku tohoto roku do kalifornského Sacramenta.

Ukázka z klipu Girl Like You (zdroj: ČT24)

„Jedna věc je dostat se do Ameriky a udělat tam nějakou práci, druhá věc je tam prorazit,“ upozorňuje kytarista Theo Gonzales, že nahrávání v Kalifornii byla sice velká zkušenost, díru do světa ale rozhodně neznamená. „Základem je odjet co nejvíce koncertů pro tamní publikum,“ dodává s tím, že Goodfellas by se rozhodně kvůli vystupování do Ameriky vrátit chtěli.

Vydali se tam i kvůli hudebnímu stylu, který je kapele blízký a jehož kolébkou byly v 50. letech právě USA. „Baví nás to, čemu se říká rokenrol. Nejen muzika, ale i ty věci kolem. Kvůli pravdivosti zvuku bylo pro nás zajímavé jet do Ameriky, protože hrajeme výhradně na akustické nástroje, takže v naší hudbě je i folkový odstín. Touhle deskou jsme se posunuli blíž k rokenrolu,“ domnívá se Winston.

Kapela Good Fellas (zdroj: ČT24)

Album Robbery Blues považuje za nejspontánnější z toho, co Goodfellas zatím natočili (před dvěma lety vzniklo kratší album nazvané Sweet And Lowdown). Doufá, že písně z desky ocení i fanoušci, k jejichž uším si kapela cestu nachází pozvolna, ale jistě.

„Rokenrol na akustické kytary tady moc lidí neslyšelo, takže po téhle stránce je to pro ně zajímavé,“ odhaduje zpěvák Tom Jaggy, co posluchače ke Goodfellas přiláká. Odradit je ale na druhou stranu může angličtina, kterou skupina ve svých textech preferuje. „Je potřeba, aby v Česku dosáhla lepšího levelu, aby lidé skladby lépe pochopili,“ domnívá se. Navíc české publikum mnohdy sází na jistotu. „Lidé rádi chodí na osvědčené kapely, které už jsou na headlinech několik let,“ dodává kytarista Horace Garphunkel. Na těch ovšem může být brzy natisknutý i název Goodfellas, třeba k tomu dopomůže i podzimní šňůra se Support Lesbiens, „jedinou kapelou v Česku, která to s angličtinou dotáhla daleko“.