Filmové premiéry

Přirovnání chytrý jako opice dostává ve snímku Zrození Planety opic poněkud jiný význam. Má-li se lidstvo zachránit, musí být mnohem chytřejší než tito primáti. Fištróna bude potřebovat i Obhájce Matthew McConaughey a také Šmoulové 3D, kteří se musí vrátit domů až z New Yorku.

OBHÁJCE. Kanceláří charismatického trestního advokáta Michaela Hallera (Matthew McConaughey) je zadní sedadlo vozu Lincoln Continental. Stejně malé jsou i kauzy, jimž se většinu své kariéry věnoval. Z ničeho nic ale dostane velký případ, který se se zastupováním drobných kriminálníků srovnat nedá. Má obhajovat bohatého playboye z Beverly Hills (Ryan Phillippe), obviněného z pokusu o vraždu. To, co se ze začátku jeví jako jasný případ s velkým finančním výnosem, se rychle obrátí v souboj dvou mistrů manipulace a krizi Hallerova svědomí.

ZROZENÍ PLANETY OPIC. Mladý vědec Will Rodman (James Franco) vyvíjí lék proti Alzheimerově nemoci, kterou trpí i jeho otec (John Lithgow). Slibný výzkum se ovšem zadrhává kvůli nežádoucím vedlejším účinkům, které vykazují pokusní živočichové po aplikaci léčebné látky. Zklamaný vědec opouští výzkum, tajně si ale odnáší šimpanzí mládě, jehož rodiče zemřeli při pokusech. U Caesara, jak se šimpanz jmenuje, se postupně začne projevovat vysoká inteligence a Will zjistí, že za to zřejmě může působení jeho léku. Začne mu ho tajně podávat, aniž by domyslel následky. Stále inteligentnější zvíře se po čase ocitne v přírodní rezervaci, kde začne v čele ostatních opic připravovat vzpouru proti těm, kdo zabili jeho rodiče – tedy lidem.

ŠMOULOVÉ 3D. Tak trochu nevkusné postavičky se v celovečerním filmu, vytvořeném kombinací animace a hraných scén, ocitnou v New Yorku, což je řádná změna oproti vesničce, kde od 80. let žili. Rádi by se do ní dostali zpátky a zbavili se čaroděje Gargamela, který, jak víme, Šmouly nemá rád. Proto je také z jejich domova vyhnal, a může tak za to, že při útěku prošli kouzelným portálem, který je vyplivl přímo uprostřed newyorského Central Parku.