Nechte se ofouknout filmem

Praha – Odkud může do současné kinematografie zavát čerstvý vítr, napoví poosmé mezinárodní festival debutů a studentské tvorby Fresh Film Fest. Od 24. do 28. srpna nabídne přes 120 snímků v soutěžní i nesoutěžní části. Zahajovacím filmem letošního ročníku s tématem vzdoru bude Blue Valentine, romantické drama s oscarovou nominací.

Blue Valentine je druhým počinem režiséra Dereka Cianfrance. Do hlavních rolích dramatu o vztahu jednoho manželského páru obsadil Ryana Goslinga a Michelle Williamsovou, která byla za svůj výkon nominována na Oscara.

Na závěr festivalu bude promítnuta hororová komedie Rare Exports finského režiséra reklam a videoklipů Jalmari Helandera. Snímek navazující na předchozí krátkometrážní hříčky rozhodně vybočuje ze všeobjímajících vánočních příběhů a na zvláštnosti mu ještě přidává zařazení do programu srpnového festivalu.

Soutěžní program sestavili organizátoři z téměř 1 500 přihlášených snímků. Výběr má být přehlídkou toho nejzajímavějšího, co se za poslední rok u nás i v zahraničí urodilo v debutové a studentské tvorbě.

Fresh Generation, mezinárodní soutěž prvních a druhých celovečerních filmů, nabídne šest snímků: dva filmy z nezávislé americké produkce - Jess + Moss režiséra Clay Jetera a Bellflower Evana Glodella, sci-fi drama s prvky thrilleru Transfer chorvatsko-německého režiséra Damira Lukačeviće, mexické Nežádoucí účinky režiséra Davida Michana, energického a fantaskního Sráče kalkatského režiséra, kameramana a producenta Kaushika Mukherjee (alias Q) a drsnou filmovou výpověď Tilt bulharského režiséra Viktora Chouchkova.

Do Konfrontace, mezinárodní studentské soutěže, se dostane patnáct hraných snímků studentů filmových škol. O jeden více nabídne soutěž animovaných a experimentálních studentských počinů Theatre Optique. V ní jsou i dva čeští zástupci - na studentského Oscara nominovaný Graffitiger režiséra Libora Pixy a Life is a Bitch Michaely Hoffové. Pouze titulům, které vznikly na tuzemských školách, je pak vyhrazena kategorie Fresh Czech.

Češi jsou kromě zmíněné studentské soutěže zastoupeni i v porotách. V nich zasedne režisér a scenárista Robert Sedláček nebo výtvarník a tvůrce počítačových her Jakub Dvorský. Porotci Fresh Czech budou spisovatel a režisér Pavel Göbl, spisovatelka Petra Hůlová a literát, hudebník a herec Tobiáš Jirous.

Tradiční filmovou sekci Lekce udělí letos herec, hudebník a režisér Petr Marek. Filmy, které ho ovlivnily, doplní v programu dva jeho snímky Nebýt dnešní z roku 2005 a Nic proti ničemu, který byl letos s ohlasem uveden na MFF Karlovy Vary.

FFF dává prostor vzdorovitým

V nabídce nepokulhává ani nesoutěžní program. „Oproti loňsku jsme posílili nesoutěžní program s celovečerními debutovými filmy, tj. s prvními nebo druhými snímky daného režiséra. Řada z nich prošla festivaly v Cannes, Berlinale či Sundance. Jejich společným jmenovatelem je jejich progresivnost, neotřelost a novátorství, a také to, že je jinde než u nás neuvidíte,“ upozornil ředitel festivalu Martin Pošta.

Nesoutěžní tematickou část programu provází téma vzdoru. Nenabídne jen filmy se vzdorujícími hrdiny. „Zaměřili jsme se také na osobnosti, které sice nejsou profesí filmaři, ale vzdorují jakékoli formě schematismu, provokují tam, kde se divák nebo předmět jejich zájmu cítí nenapadnutelný, nezranitelný. Jdou zkrátka s kůží na trh,“ vysvětlil umělecký ředitel přehlídky Jan Stehlík. K tématu organizátory dovedla slova nedávno zesnulého konceptuálního umělce Jána Mančušky, který v diskusi na posledním ročníku prohlásil: „Studentům chybí radikálnost, na můj vkus jsou až příliš tradiční.“

Projekce a festivalový program budou probíhat v Paláci Akropolis, kině Světozor, Kině 35 ve Francouzském institutu, v divadle Ponec, doprovodný program se bude konat i v Polském institutu a na FAMU. Projekce zdarma nabídne Letní kino v Riegrových sadech. Osmý Fresh Film Fest přichystal i doprovodné programy a workshopy, více o programu na stránkách festivalu.

Vydáno pod