Ministerstvo kultury zahájilo diskusi k zákonu o kinematografii

Praha - Začátkem srpna zahájilo ministerstvo kultury dialog se zástupci odborné veřejnosti o pracovní verzi návrhu zákona o audiovizuálních dílech, podpoře kinematografie a změně některých zákonů. Zástupcům Asociace producentů v audiovizi a sdružení v oblasti kinematografie zaslalo k připomínkám pracovní verzi návrhu uvedeného zákona s žádostí o věcná a konkrétní stanoviska a návrhy.

„Návrh vychází se současných potřeb české kinematografie a audiovize a obsahuje novou úpravu státního fondu kinematografie. Je konstruován tak, aby měl co nejmenší dopad na veřejné rozpočty a státní rozpočet. Neobsahuje návrhy, které by státní rozpočet neúměrně zatěžovaly,“ uvádí se ve zprávě, kterou dnes ministerstvo zveřejnilo na svých internetových stránkách.

Návrh transformace fondu sleduje vytvoření systému, který bude zajišťovat všechny potřebné činnosti a rozšíření aktivit fondu, vedle rozdělování a administrace státní podpory i na oblast propagace a prezentace české kinematografie. Ministerstvo uspořádá začátkem příštího týdne setkání k pracovní verzi návrhu zákona. Na tomto plénu bude možné jeho jednotlivé části vysvětlit, popřípadě doplnit.

Na nový zákon se čeká téměř dvacet let

Nový zákon o kinematografii, na který se čeká od roku 1992, by měl řešit řadu dalších problémů včetně podpory domácí filmové tvorby. Loni v prosinci vláda schválila první koncepci. Ministerstvo kultury v ní navrhuje způsoby financování fondu kinematografie, řeší problematiku digitalizace kin a starých filmů a věnuje se podpoře vývoje filmových děl.

Podle ministerstva jde o zatím první koncepci kinematografie od roku 1989, která uceleně řeší, jak má stát kinematografii podpořit a starat se o ni. Jejím plněním má být do roku 2016 vytvořen systém, do něhož budou zapojeny státní i nestátní organizace a odborná veřejnost naplňující cíl rozvoje kinematografie a filmového průmyslu v České republice. Podle ředitelky odboru umění a audiovize ministerstva kultury Heleny Fraňkové existují jediné dva zákony - o fondu kinematografie a o archivování filmových děl. „Vznikly v roce 1992 a už tehdy měly nedostatky,“ uvedla Fraňková.