Festival Trutnov: Tichá dohoda s Iggy Popem

Trutnov - Hlavní hvězdy letošního ročníku mezinárodního Open Air Music Festivalu Trutnov, americký punkový zpěvák Iggy Pop s kapelou The Stooges, vystoupí hned první den festivalu. Nejstarší domácí rocková přehlídka pod širým nebem se koná od 18. do 21. srpna a potěší posluchače například takovou lahůdkou, jako je koncert rozpadlé skupiny Tichá dohoda.

Ve čtvrtek se před Popem a jeho kapelou na hlavní festivalové scéně vystřídají Garage s Tonym Ducháčkem, kapela Neruda a písničkář Jiří Schmitzer; po hvězdách večera bude publiku hrát punkový Visací zámek. Ve vedlejším undergroundovém stanu posluchači uslyší česko-slovenské bluesové duo Luboš Beňa & Matěj Ptaszek a Brutus; poté se o program postará DJ Geronimo.

Na festivalu dále vystoupí například indičtí a pákistánští bubeníci z kapely The Dhol Foundation působíci v Británii. Do Trutnova se vrátí po třech letech; tehdy zde nahráli své koncertní DVD. Vůbec poprvé se před trutnovským publikem představí symfonický orchestr Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně pod vedením Martina Mazánka.

Z Trutnova informuje organizátorka festivalu Eva Navrátilová (zdroj: ČT24)

Lákadlem pro diváky má být i výjimečné vystoupení léta rozpadlé kapely Tichá dohoda, od jejíhož vzniku letos uplyne 25 let. Kapela před posluchače předstoupí po dlouhých osmi letech v poslední sestavě, v níž ústřední jádro skupiny - zpěvačku Blanku Šrůmovou a kytaristu Dana Šustra - doplní bubeník Wendy Šváb a basák Michal Šerák.

Ve znamení návratu byl už předvečer festivalu, kdy v Trutnově zahrála Půlnoc, dočasně obnovená kapela zesnulého undergroundového muzikanta, skladatele a zpěváka Milana „Mejly“ Hlavsy. Půlnoc Hlavsa založil v roce 1988, vystupovala do roku 1993, poté se rozpadla. Její bývalí členové ji dočasně oživili na letošní rok, poprvé vystoupili v lednu na koncertě k desátému výročí Hlavsova úmrtí. Výročí dalo dohromady i Tichou dohodu - 25 let od založení by měla skupina připomenout 29. listopadu v Praze a o den později v Brně.

Historie trutnovské přehlídky se začala psát v roce 1987, když její první ročník rozehnala komunistická policie. Trutnovský festival se od podobných akcí liší nejen délkou své historie, ale i tím, že není zaměřen výhradně na hudbu. Mnoho účinkujících i účastníků spojují podobné názory a životní postoje. „Kmen spiklenců“ se například netají odporem ke komunismu a jeho projevům. Na festivalu proto nemohou hrát například hudebníci vedení v seznamech někdejší Státní bezpečnosti jako agenti a spolupracovníci, nevysvětlí-li věrohodně okolnosti, které mohly vést k jejich nařčení z údajné spolupráce.