První zastávkou Aloise Nebela bude Jeseník

Jeseník – Od konce června do dnešního dne měli diváci možnost hlasovat o tom, kde bude poprvé spatřen dlouho očekávaný snímek Alois Nebel. Po měsíci a půl boje se vítězem soutěže Vyhraj premiéru mezi téměř šedesátkou soutěžících kin stalo kino Pohoda z Jeseníku. Předpremiéra filmu Alois Nebel se tedy uskuteční právě tam.

Do akce se zapojilo 58 kin z celé republiky. Finální boj svedla hlavně kina z Jeseníku, Jablonce nad Nisou, Ústí nad Labem, Uherského hradiště, Frýdku-Místku a Boskovic. „Míra zapojení a odhodlání kin nás velmi překvapila až šokovala. Před spuštěním soutěže jsme doufali, že se zapojí alespoň deset kin a nasbírají pár stovek hlasů. To, co se následně událo, překročilo naše nejlepší očekávání. Společně s tvůrci Aloise Nebela věříme, že nakonec budou odměněni mimořádným filmovým zážitkem,“ řekl Ivo Andrle z distribuční společnosti Aerofilms. 

Vítězné kino získalo nejen možnost poprvé veřejně promítnout film v České republice, navíc si zajistilo účast všech hlavních tvůrců filmu, pravý nebelovský raut – to vše na červeném koberci a navíc s odměnou a dalšími dárky. Kino Pohoda v Jeseníku zvítězilo s 4 725 hlasy nad kinem Radnice z Jablonce nad Nisou, které bylo jen velmi těsně druhé, s 4 296 hlasy.

Film Alois Nebel
Zdroj: ČT24/Negativ

„My Jeseničtí jsme se v posledních dnech hlasování velmi zapotili. Nejdříve jsme si mnuli ruce nad parádním náskokem, který se držel celkem dlouho. Poslední dny před ukončením jsme si ale uvědomili, jak nebyl náš klid na místě. V tu chvíli jsme začali opravdu bojovat,“ řekl Petr Víša, vedoucí vítězného kina v Jeseníku.

Alois Nebel poprvé 20. září

Vítězné kino Pohoda v Jeseníku bude hostit slavnostní premiéru 20. září jako první kino po festivalu v Benátkách a Torontu, kam byli tvůrci se svým filmem pozváni. „Jsem nadšen ze zájmu diváků. Sledoval jsme s napětím celý souboj a už se těšíme do Jeseníku, do kraje, kde se také film Alois Nebel natáčel,“ dodává Pavel Strnad, producent filmu ze společnosti Negativ.

Alois Nebel - film podle komiksu spisovatele Jaroslava Rudiše a výtvarníka Jaromíra 99
Zdroj: ČT24/Negativ

Dlouho očekávaná filmová adaptace kultovního komiksu Alois Nebel autorů Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99, která vznikla v koprodukci České televize, přináší tajemný příběh s atmosférou podobnou filmům jako Sin City nebo Valčík s Bašírem. K realizaci filmu použil režisér Tomáš Luňák poprvé v české kinematografii unikátní technologii (rotoskopie) kombinující hraný a kreslený film.

O filmu Alois Nebel

Příběh filmu začíná na podzim roku 1989 na železniční stanici Bílý Potok v Jeseníkách, kde slouží jako výpravčí Alois Nebel (Miroslav Krobot). Nebel je tichý samotář, kterého čas od času přepadne podivná mlha. Nejčastěji se mu v ní zjevuje Dorothe (Tereza Voříšková), oběť násilného odsunu Němců po 2. světové válce. Šedivé dny na nádraží v Bílém Potoce na sklonku socialismu líně plynou, výhybkář Wachek (Leoš Noha) společně se svým otcem (Alois Švehlík) kšeftují s důstojníky sovětské armády.

Poklidnou atmosféru naruší jednoho dne Němý (Karel Roden), který překročí hranice se sekyrou v ruce, aby pomstil svoji matku. Halucinace nakonec Nebela přivedou do blázince a přijde o místo výpravčího. Vydá se do Prahy hledat jinou práci u dráhy a na Hlavním nádraží najde svou životní lásku, toaletářku Květu (Marie Ludvíková). Nebel se rozhodne vrátit zpátky do hor, aby se znovu setkal s Němým a souboj s temnými stíny minulosti dovedl do konce.