Divadelní slavnosti sáhly po Romeovi a Julii

Praha – Ojedinělý projekt Divadelní slavnosti, který si klade za cíl uvádět divadelní cykly v prostorech, které k tomuto účelu nebyly určeny, v tomto létě vešel do 9. ročníku. Snahou slavností je oživit historické objekty jinou než muzejní činností, nahlédnout a využít jejich genia loci, oživit jejich kulturní nabídku a umožnit návštěvníkům prožít hodnotu těchto míst nově, neobvykle, spojit umělecký a kulturně historický prožitek.

V těchto intencích vznikl podprojekt realizovaný divadelním souborem Ty-já-tr – Křivoklátské divadelní slavnosti. Premiérově se letos na hradě Křivoklát mohou návštěvníci těšit na inscenaci „veronských milenců“. Shakespearova tragédie Romeo a Julie je uváděna v dramaturgii a úpravě Jaroslava Tomeše, v překladu Josefa Topola a v režii Radky Tesárkové a Jiřího Ratajíka. „Zvláštností naší inscenace je to, že herci titulních rolí jsou jen o fous starší než veronští milenci, které budou představovat. Velký titul a velký prostor je pro nás velkou výzvou, k níž se hodláme postavit čelem a s úctou, ale i s patřičnou dávkou tvořivosti a snad i špetkou drzosti,“ přibližuje nastudování Radka Tesárková.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Autorkou výpravy Romea a Julie, která ctí renesanci, je Mirka Hrdinová. Hudbu speciálně pro tuto inscenaci složil Luboš Vayhel. „Divákům se už teď tají dech při šermu (šermířské souboje jsme již divákům předvedli v rámci celosouborového představení v Žižkovském divadle Járy Cimrmana), který s členy našeho souboru nastudoval Jan Honomichl, člen přední plzeňské šermířské skupiny, s kterým už Ty-já-tr spolupracoval a spolupracuje na inscenaci Cyrana z Bergeracu,“ doplnila Tesárková. 

V titulních rolích Romea a Julie se představí Matěj Beneš nebo Martin Hejný a Vladana Drvotová nebo Jana Kottasová. Premiéra 15. 8., 19.30 hodin, horní nádvoří hradu Křivoklát. Kromě Shakespearovy tragédie zopakuje Ty-já-tr na slavnostech loňské představení Dona Juana. 

Vydáno pod