Jubilejní Slovácký rok táhne

Kyjov - Stovky krojovaných účinkujících a možná až 20 000 návštěvníků z celého Česka míří na foklorní slavnosti Slovácký rok, které letos slaví své 90. narozeniny, do Kyjova na Hodonínsku. Přehlídka vyvrcholí o víkendu sobotním krojovaným průvodem a nedělní jízdou králů v podání chasy ze Skoronic. Už v minulých dnech pořadatelé postupně zahajovali jednotlivé doprovodné výstavy věnované folkloru, umění a lidové tvorbě. Festival se koná pouze jednou za čtyři roky, a tak si přehlídka uchovává punc výjimečnosti.

Tradiční festivalovou máji postaví v pátek na Masarykově náměstí v Kyjově chasa z Bukovan. V sobotu zaujme třeba přehlídka svatebních krojů před kostelem Nanebevzetí Panny Marie a krojovaný průvod zástupců obcí Kyjovska a Ždánicka. „V průvodu bude až    2 500 zástupců 41 obcí,“ řekl starosta František Lukl.

Zajímavostí je pořad nazvaný Tanec zapomenutý Bohem i lidmi. Výsledky svého úsilí v něm představí nadšenci, kteří se pokusili rekonstruovat typický vracovský tanec. Nedělní program začíná mší, vrcholí jízdou králů a večer přehlídku symbolicky uzavře kácení máje.

  • Slovácký rok / Jízda králů zdroj: Slovácký rok http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2787/278627.jpg
  • Slovácký rok / Jízda králů zdroj: Slovácký rok http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2787/278622.jpg
  • Slovácký rok / tradiční jarmark zdroj: Slovácký rok http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2787/278621.jpg

Festival staví vedle sebe cimbálové i dechové muziky a nebojí se ani propojování žánrů. V pátek tak lidé zhlédnou pořad z moravských písní v podání jazzového kvintetu, mužského vokálního kvarteta a horňácké cimbálové muziky. Autorkou je zpěvačka a cimbalistka Zuzana Lapčíková. „Věřím, že si každý najde to své, od večerních tanečních zábav přes noci s hudci až po nadstavbové programy, které posouvají folklor trochu dál,“ uvedl Lukl.

Historie festivalu sahá až do roku 1921, a patří tak k nejstarším národopisným slavnostem v tuzemsku. První Slovácký rok uspořádal kyjovský Sokol. Jeho členové tak chtěli napomoci k zachování slovácké lidové kultury, kterou chápali jako jedinečný odkaz předků.

Události, komentáře: Slovácký rok (zdroj: ČT24)