Hostín vyhnal umělce za hranice Prahy

Hostín – Ve vesničce Hostín na Písecku je zhruba tolik obyvatel jako ve větším divadelním souboru, místním to ale nijak nebrání v tom, aby zorganizovali vlastní festival. Hostínské divadelní léto není příležitostí jen pro tamní ochotníky, kulturní zážitek divákům dopřejí známí umělci, například Jan Hartl, Marta Kubišová nebo Chantal Poullain.

Iniciátorem festivalu je inspicient pražského Národního divadla Václav Bláha, který se rozhodl přivézt divadelníky z hlavního města na zahradu u své chaty. Představení se konají ve velkém stanu, kam zájemce sváží autobus z okolních vesnic. Ti, kterým se nechce v noci cestovat zpátky, mohou v Hostíně ve vlastním stanu i přespat.

Velké dobrodružství je to vše i pro umělce. „Mám ráda, když jedeme k lidem blíž. Je to můj celoživotní názor, že my herci jsme trochu kočovní a občas by nás neškodilo vyhnat za hranice města, jak tomu bývalo dřív,“ domnívá se například Jitka Smutná. Se svými kolegy Janem Hartlem a Janou Strykovou ve čtvrtek večer festival zahajovali konverzační komedií Dveře aneb Pane, vy jste náhoda.

Dnes Hostín uslyší recitál Marty Kubišové za doprovodu orchestru Petra Maláska. Sobotní a nedělní program obohatí pohádková představení pro děti. První víkendový večer se v hlavní dvojroli hudební komedie Mam'zelle Nitouche (Nituška) představí Otakar Brousek ml. Hostínské divadelní léto pak v neděli zakončí Šest tanečních hodin v šesti týdnech. Swing, tango nebo valčík bude Chantal Poullain učit Pavel Kříž.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)