Jeden den na Zemi opět v jednom filmu

Los Angeles - Film Život v jednom dni, který zachycuje jediný den v životě obyčejných lidí na různých místech světa, bude mít možná konkurenci. Snaží se o to autoři snímku One Day on Earth (Jeden den na Zemi), který by se měl do kin dostat za několik měsíců. Ovšem jisté to není, zatím totiž chybí finance na jeho dokončení.

Dokument Život v jednom dni vyvolal relativně velký rozruch při své premiéře na festivalu Sundance v lednu. Vysloužil si ovace ve stoje a velký obdiv pro režiséra Kevina MacDonalda a tvůrce Joea Waltona, který dal příběh dohromady z videonahrávek od stovky amatérů i profesionálních filmových tvůrců z celého světa pořízených během jednoho jediného dne, 24. července 2010.

Tvůrci zatím nedokončeného konkurenčního filmu Kyle Ruddick a Brandon Litman tvrdí, že dokáží překonat snímek, který podpořil kanál YouTube a hollywoodští režiséři a producenti, bratři Ridley a Tony Scottové.

Ruddick s Litmanem jednak připravují film s podobným scénářem jako Život v jednom dni, zobrazující běžný den lidí z různých míst a kultur na světě, ale vytvářejí také online archiv pro budoucí použití a sdružují internetovou komunitu lidí s podobným zájmem o svět na webu

„Film Život v jednom dni má opravdu zajímavé pasáže, ale je pro nás velkou úlevou, že nemá takovou vizi, jakou jsme měli my,“ prohlásil Ruddick. Svůj projekt zahájili již před třemi lety a o filmu Život v jednom dni se dozvěděli až minulý rok - tři týdny předtím, než byl natočen - v době, kdy absolvovali schůzky se zástupci YouTube a dalšího videoserveru Vimeo, aby získali jejich podporu.

Z projektu Jeden den na Zemi
Zdroj: ČT24/www.onedayonearth.org

Místo dvou zmiňovaných serverů, které je kvůli druhému snímku odmítly, se jim podařilo získat podporu Organizace spojených národů, která jim pomohla při přemísťování kvůli natáčení po vzdálených místech.

Ruddick, který již natočil několik krátkých filmů, a Litman zatím nestanovili datum pro uvedení One Day on Earth, neboť jim stále chybí peníze na jeho dokončení, potřebné například na překlad velmi neobvyklých jazyků z některých míst.

Pokud však film dokončí a zdaří se i marketingová kampaň, budou mít autoři publiku co představit. K dispozici mají nahrávky ze všech zemí světa a více než 6 000 přispěvatelů včetně neziskových organizací jako Světový fond na ochranu přírody (World Wildlife Fund) či amerického Červeného kříže. Téměř 3 000 hodin záznamu se mohou dostat do filmu One Day on Earth, který se symbolicky pojí s datem 10. 10. 2010.

Z projektu Jeden den na Zemi
Zdroj: ČT24/www.onedayonearth.org