Ledničky mají Rytmus - koncertní podzim v Brně

Brno - Temperamentní Gipsy Kings, hardrockoví Uriah Heep a klávesový mág Jean-Michel Jarre vystoupí na podzim v Brně. Koncertní nabídku ve městě rozšíří české a slovenské hvězdy, pro které není problém vyprodat sportovní halu nebo velký sál. S Vozovou hradbou, což je název nového turné, přijede Daniel Landa, vystoupí také Richard Müller a slovenský rapper Rytmus. Kuriozitou podzimu bude norské trio Hurra Torpedo, které místo bicích používá kuchyňské spotřebiče.

Předehrou k velkým podzimním koncertům bude 29. září vystoupení jazzového trumpetisty Erika Truffaze v klubu Fléda. Švýcar Truffaz, jenž spojuje jazz s popem, rockem i moderní elektronickou hudbou, je v Česku častým hostem. „Tentokrát přijede představit svou poslední desku In Between,“ uvedl za pořadatele Ivo Pezlar z Flédy.

Britští Uriah Heep, kteří stáli u počátků hard rocku a heavy metalu, a patří tak k žánrovým legendám, se 13. října vrátí do Bobycentra. Brněnské publikum už jim tam jednou tleskalo. „Před koncertem Uriah Heep zahraje brněnská rocková skupina Progres 2,“ oznámila Kateřina Červinková z pořádající agentury Mersey.

Status žánrové legendy už bezesporu přísluší také francouzské rodinné kapele Gipsy Kings. Její hudba vychází z flamenka a romské melodiky, ale světovou popularitu kapele zajistilo neortodoxní, popové provedení autorských písniček. V brněnském Rondu zřejmě 21. října zazní také hity Bamboleo, Volare a Baila Me. Na stejném místě vystoupí 12. listopadu Francouz Jean-Michel Jarre. Show pionýra elektronické hudby plnou laserových a světelných efektů zhlédli už fanoušci v Praze, Ostravě a Liberci, ale v Brně dosud nehrál.

Zajímavé zážitky čekají na milovníky klubové scény a méně okázalých koncertů. V říjnu se v klubu Fléda představí britská skupina Belleruche. Tříčlenná kapela vznikla v roce 2005 v Londýně a ve své tvorbě spojuje soul, trip-hop a elektroniku. Norské trio Hurra Torpedo přiveze své perkuse z praček, sporáků, ledniček a toustovačů na Flédu 10. listopadu. Recesistická kapela se proslavila na internetu, jejich „kuchyňskou“ verzi popové písně Total Eclipse Of The Heart na YouTube už zhlédlo téměř 1,5 milionu lidí.

Z českých a slovenských umělců, kteří bez obtíží vyprodávají velké sály, přijede do Brna například Richard Müller. Zazpívá 23. října v Janáčkově divadle. V listopadu se chystají do sportovní haly Vodova Slováci z kapely No Name, o dva dny později v hale Rondo přivítá své početné fanoušky Daniel Landa, jenž koncertuje pouze výjimečně. Slovák Rytmus, jenž se v Česku zviditelnil v porotě Česko Slovenské SuperStar, předvede svou show 16. prosince v Bobycentru. Slibuje řadu hostů včetně zpěvačky a moderátorky talentové soutěže Tiny.

K nejžádanějším koncertům patřily v Brně v posledních letech recitály Hany Hegerové v Janáčkově divadle. Šansoniérka měla přijet i letos, v listopadu chtěla v divadle oslavit své 80. narozeniny. Pořadatelé ale museli koncert zrušit a nyní vracejí vstupné. Hegerová kvůli věku a zdraví nedávno ukončila svou aktivní koncertní kariéru. Narozeninový koncert v tom není výjimkou.