Rusakov: Charakter vlka jsem potkal za války, byl to místní chuligán

Moskva - Příběhy o mazaném zajíci a smolařském vlkovi pod názvem Jen počkej, zajíci! znal svého času prakticky celý svět. V Česku je seriál dodnes jedním z nejoblíbenějších dětských pořadů. Do povědomí diváků se však nezapsali jen hlavní hrdinové, ale i dvojice tvůrců Kotěnočkin a Rusakov. Režisér Vjačeslav Kotěnočkin zemřel v roce 2000, kreslíř Svetozar Rusakov zemřel 15. srpna 2006 v 84 letech.

Rusakov, který prý ze slávy svých postaviček nikdy nic neměl, nakreslil za život asi 50 filmů, nesmrtelnost mu ale zajistili až vlk se zajícem. Původně mělo jít o jediný film, nakonec se v letech 1968 až 1986 natočilo 16 dílů, později vzniklo ještě několik dalších. Ovšem vlk v nich ztratil něco ze svého gaunerství - nepije a nekouří. 

Charakter vlka prý Rusakov „potkal“ za války v Novosibirsku (později, v roce 1945, též osvobozoval Prahu). V roce 1941 tam stál jako mladý voják ve frontě na lístky do kina. Všechny tehdy předběhl místní gauner. „Byl to takový obyčejný chuligán, na kterého si v klidu troufnete. A vlk v našich příbězích byl totéž. Byl směšný, nikdy mu nevyšla ani jedna nástraha na zajíce. Ale možná proto byl tak sympatický. Zajíc byl spíš takový čestný pionýr, kterému jsem nikdy moc nefandil,“ přiznal později Rusakov.