Barenboim uspořádal koncert na ostře střežené korejské hranici

Soul - Tři měsíce po neobvyklém koncertu v pásmu Gazy uspořádal izraelsko-argentinský dirigent Daniel Barenboim na ostře střežené hranici mezi Jižní Koreou a komunistickou KLDR další netradiční hudební vystoupení. „Mírový koncert“ jeho izraelsko-arabského orchestru sem přilákal několik tisíc lidí, napsala dnes agentura DPA.

Vystoupení na zelené louce v hraničním pásmu bylo závěrem koncertní šňůry jeho orchestru v Jižní Koreji. Hudebníci zahráli Symfonii číslo devět Ludwiga van Beethovena. Na závěrečnou Ódu na radost, která je mimo jiné hymnou Evropské unie, se přidali i sólisté a smíšený sbor z Jižní Koreje. Po asi 80minutovém koncertu následoval téměř 15minutový potlesk publika. „Je nutné sdílet to tajemství a posílat dál zprávu o přátelství. Jsme všichni bratři. Tenhle koncert zůstane navždy v mé paměti, nikdy na to nezapomenu,“ prohlásila po koncertu sopranistka Sumi Jo.

Na koncert pod širým nebem v Imdžingaku, přímo u plotu oddělující čtyři kilometry širokou nárazníkovou zónu mezi oběma státy, přišlo na 8 000 lidí. Podle Barenboima nedokáže hudba sama o sobě přinést mír nebo vyřešit konflikt, může ale posloužit dialogu. „Myslím, že díky hudbě a všem těm emocím je možné snadněji vyvolat dialog. Nic mě neudělá šťastnějším, než kdyby se Korea spojila,“ řekl na tiskové konferenci před koncertem dirigent.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

Obě země jsou technicky stále ve válečném stavu, protože konflikt na Korejském poloostrově skončil v roce 1953 pouze příměřím, nikoli uzavřením mírové smlouvy.

Barenboim se narodil před 68 lety v Argentině. Dlouhodobě obhajuje práva Palestinců a před třemi lety přijal i palestinské občanství. V Izraeli si svou pověst poškodil mimo jiné tím, že uvedl dílo Hitlerova oblíbence Richarda Wagnera. Wagnerova hudba byla v Izraeli nepsaným tabu.

Vydáno pod