Cheikh Lô potěší 10 písněmi ostatní a jednou svou duši

Praha – Senegalský hudebník Cheikh Lô měl v pražské Akropoli vystoupit už loni na podzim, úřady mu ale zadržely vydání schengenských víz, a proto musel polovinu evropského turné zrušit. Český koncert nahradí dnes večer, kdy představí své poslední album Jamm.

Senegalský zpěvák, autor, kytarista a bubeník si vytvořil vlastní nezařaditelný hudební styl, který uniká všem hudebním škatulkám. „Jsem jenom hudební samouk,“ přiznává Cheikh Lô. „Poslouchal jsem a zkoušel hrát to, co jsem slyšel. I v době, kdy velká část hudby vzniká v počítači, se musíme vracet ke kořenům. Africká hudba je stále aktuální, protože je nesmrtelná.“

Jazz, rumba, funky nebo reggae – Cheikh Lô mísí hudební vlivy celé západní Afriky. „Svou hudbu bych označil jako panafrickou. Každá z mých skladeb je inspirovaná něčím jiným, nechci hrát jen tradiční senegalskou hudbu nebo jenom reggae,“ vysvětluje.

Světu se představil roku 1996, kdy západní publikum znalo senegalskou hudbu jen prostřednictvím jeho slavnějšího krajana, Yousou N'Doura, který měl letos mimochodem přijet na festival Colours of Ostrava, ze zdravotních důvodů své vystoupení ale odvolal. N'Dour se stal Cheikhovým největším fanouškem, produkoval i jeho debutové album NéLa Thiass.

Cheikhův vzhled svádí k domněnce, že sympatizuje s rastafariány. S nimi ale prý nemá nic společného, svým vzhledem vyjadřuje spojení s pozitivními islamisty bratrstva Mouride, kteří sázejí na tvrdou práci – a také na hudbu. „Snažím se náboženství a hudbu oddělovat, ale ve všem, co člověk dělá, se vždy projeví to, v co věří,“ domnívá se. „Takže i má hudba je odrazem víry. A je to podle mě v pořádku – na každém albu věnuji deset skladeb ostatním a jednou potěším svou vlastní duši.“

Koncert Cheikha Lôa v pražské Akropoli uvede podzimní program festivalu Respect Plus zaměřeného na world music.