Schodiště vily Primavesi prošlo zaslouženou obnovou

Olomouc – Dřevěné schodiště, zábradlí i obklady stěn v hale secesní vily Primavesi v Olomouci, která je národní kulturní památkou, se dočkaly obnovy. Odborníci je restaurovali od února, práci ukončili v těchto dnech.

Zábradlí z dubového dřeva, které původně vzniklo na počátku 20. století, zpevnili a spolu se schodištěm vyčistili a opatřili novou povrchovou úpravou. „Důvodem opravy byl především havarijní stav. Zábradlí nebylo pevné, proto také před ním v době socialismu bylo ukotveno kovové zábradlí,“ vysvětil jeden z restaurátorů Miloslav Zajíček. „Jak povrch dřevěných částí, tak konstrukční spoje byly už natolik opotřebované, že bylo restaurování potřeba,“ dodal.

Národní kulturní památka vila Primavesi patří mezi nejvýznamnější secesní stavby na Moravě. Byla postavena v roce 1905 jako rodinné sídlo bankéře Otty Primavesi a jeho ženy Eugenie, známé vídeňské herečky. Vila je dílem dvojice architektů Franze von Krause a jeho společníka Josefa Tölkla. Na výzdobě interiéru se podíleli přední vídeňští umělci, především architekt Josef Hoffmann, sochař Anton Hanak a malíř Gustav Klimt.

  • Restaurované schodiště ve vile Primavesi autor: Vladislav Galgonek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2802/280146.jpg
  • Restaurované schodiště ve vile Primavesi (na snímku: restaurátoři Václav Malý a Miloslav Zajíček) autor: Vladislav Galgonek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2802/280144.jpg

Na stavu dřevěného schodiště, zábradlí i obkladů se podepsal provoz, kterému byla vila v uplynulých desetiletích vystavena. Ve 20. letech minulého století se původně rodinná vila změnila v sanatorium. To bylo pak v roce 1952 znárodněno a zařazeno do sítě státní zdravotní péče jako ambulantní zařízení.

V 80. letech byla vila Primavesi vyhlášena kulturní památkou moderní architektury, což vedlo k vypracování projektu na rekonstrukci. K té ale nikdy nedošlo. S postupnými opravami se začalo až po revoluci, kdy byla secesní stavba vrácena do soukromého vlastnictví. Náklady na restaurování schodiště a obkladů, které dosáhly několika set tisíc korun, z necelé poloviny uhradí dotace Olomouckého kraje.

Rozhovor s Miloslavem Zajíčkem a Václavem Malým (zdroj: ČT24)

Restaurované schodiště nebude sloužit pro každodenní provoz, aby se rychle neopotřebovalo. Hala se bude otvírat pro různé společenské akce, propůjčovat by se měla i na svatební obřady. Další větší zásahy do vily, v níž se nyní nacházejí byty, sídla několika firem a restaurace, majitelka v dohledné době neplánuje.