Jana Kirschner: Jako matka vidím jiné věci

Praha – Jediným letním vystoupením slovenské zpěvačky Jany Kirschner v Česku byl koncert na Sázavafestu. Právě na festivalu, který se konal začátkem srpna v Benešově Prahy, s ní natočil rozhovor pořad ČT24 Kulturama. Kirschner v něm prozradila své hudební plány i to, jak jdou skloubit s její novou rolí matky.

„Bála jsem se,“ přiznala zpěvačka. „Říkala jsem si, že když má žena dítě, tak už je to konec cesty.“ I přes obavy se ale inspirace nevytratila, jen je jiná. „Všímám si věcí, které se mě předtím vůbec nedotýkaly. Jako by se mi otevřely oči na jinou stranou. Najednou to není jen sobecké vyjadřování o lásce, ale pozorování společnosti a všeho, co se kolem nás děje. Jednoduše: jako matka vidím jiné věci,“ říká Kirschner.

Jana Kirschner. Rodačka z Martina, která se v necelých 17 letech zúčastnila soutěže Miss Slovensko, kde se probojovala do finále a skončila na pátém místě, své první eponymní album vydala v roce 1996. O rok později ji slovenská Hudební akademie ocenila titulem Objev roku. V roce 1999 získala cenu Grand Prix Radio, kterou udělují největší rozhlasové stanice na Slovensku. Zároveň zvítězila v anketě Zlatý slávik v kategorii Zpěvačka roku.

V roce 2000 se prosadila na českém trhu deskou V cudzom meste. Spolupracovala s Petrem Hapkou a Michalem Horáčkem (hity Bude mi lehká zem a První noc v novém bytě) či Mirem Žbirkou (Oh Me, Oh My). Předloni vydala výběr hitů The Best of Jana Kirschner. Její zatím poslední deskou je Krajina rovina, kterou Kirschner charakterizuje jako „intimní a svobodné album, které láme všechny dosavadní hranice“.

Jak se nová inspirace odrazí konkrétně v její tvorbě, ale neprozradila. Posluchačům na Sázavafestu zahrála netradiční pop z loňského alba Krajina rovina, do natáčení další desky se chce pustit v listopadu. „Po dvanácti letech, kdy mám tu samou kapelu, které si vážím, bych využila lidí, které jsem potkala v Londýně, a nahrála album s nimi,“ upřesnila. V britské metropoli velkou část roku žije s britským producentem Eddiem Stevensem a nyní i jejich pětiměsíční dcerou Matildou; oba ji doprovodili i na Sázavafest. Chystaná deska vznikne také v zahraničí, pravděpodobně v Polsku.

Jana Kirschner se vrací (zdroj: ČT24)