Mluvící tváře Ameriky

Praha – Fusion artu, uměleckému stylu propojujícímu neodlišitelně malbu, sochařství, divadlo i digitální umění, věnuje pražská Národní galerie od konce srpna do listopadu několik výstav. Zastřešuje je jméno představitele fusion art, americko-českého umělce Shaloma Tomase Neumana. Jeho vícesmyslové portréty zaměstnávají nejen návštěvníkovy oči, ale i hmat, sluch, a dokonce i čich.

Neumanova sólová výstava ve Veletržním paláci je také nejrozsáhlejší z celého projektu. Expozice Talking At You – Promlouvání představí více než padesát děl z Neumanovy série Amerika. Název vychází z nedokončeného románu Franze Kafky. Spíše než portrétem jsou tato díla archetypálním obrazem Ameriky.

Tváře, které tvoří tuto sérii jsou „sloučeninou prapodivností“. „Obličeje jsem tvořil z předmětů, které jsem našel v okolí svého brooklynského ateliéru,“ prozradil Neuman. Na dřevěné překližky tak kromě barvy nanáší hřebeny, plastikové hračky, figurky nebo boty, kterými tvoří trojrozměrné tváře.

Další rozměr „Američanům“ přidává zvuk instalovaný na zvukovém čipu nebo mp3 přehrávači, díky kterým „mluví“. Vnímat může navíc návštěvníkem i čichem - celým patrem galerie se line nasládlá vůně růží a hořících vonných svíček. „Realita je multisenzorická. Vnímáme ji nejrůznějšími smysly a každý ji vnímá po svém. Bez čichu, bez hmatu bychom ji vnímat nemohli,“ vysvětli „vícesmyslovost“ svých děl Neuman.

Promlouvajícím obrazům vložily slova do úst Neumanovi přátelé, umělci či hudebníci. Kromě namluvených vět některé z obrazů po stisknutí tlačítka přehrají i audio záznam z amerického animovaného seriálu Simpsonovi nebo známou píseň od Bobbyho McFerrina Don't Worry Be Happy.

O něco méně pozitivním protipólem portrétů je několik děl, které reflektují autorův odmítavý postoj k náboženství. Malíř židovského původu se krvácejícími obrazy vypořádává s křesťanstvím, islámem i judaismem. Této části výstavy vévodí ležící rudý kříž či autorova verze ikonického obrazu od Leonarda da Vinciho Poslední večeře. Místo Ježíše a apoštolů malíř na plátně vyobrazil animovaného Mickey Mouse či Bugse Bunnyho.

Amerika se pro Neumana stala druhým domovem poté, co se části jeho rodiny – většina jeho židovských příbuzných zahynula v Osvětimi – podařilo těsně po válce uprchnout z Prahy. Dětství prožil v Izraeli, do Spojených států emigroval s rodinou, když mu bylo dvanáct.

V rodném městě se nyní vůbec poprvé prostřednictvím Národní galerie představuje sérií výstav zaměřených na multidisciplinární a multisensorické umění. Uskuteční se celkem na šesti místech a účastní se jí i hostující umělci.

The Fusion Art Of Shalom Tomas Neuman

  • Národní galerie(Veletržní palác) / Talking At You (19. 8. – 18. 9.) + speciální performance v rámci výstavy se členy PEN Praha a newyorských Unbearables (8. 9.)
  • Americké centrum/ výstava fotografií multisensorických děl, instalací a performancí Shaloma Tomase Neumana (6.–30. 9.)
  • Galerie La Femme/ výběr ze série Amerika (21.–30. 9.)
  • Atomový kryt v podzemí hotelu Jalta, Václavské náměstí / Neo Nuky Madonna - multisensorická instalace s videoprojekcí, světlem a zvukem (20. 10. – 13. 11.); v rámci festivalu současného umění Tina B.
  • Franz Kafka Museum/ obraz Kafka - vystaven v rámci stálé expozice musea.
  • Umělecký porcelán NOVITO, Hoštka / Umělecký porcelán z autorské tvorby Norberta Kostřici (NOVITO) a Shaloma Neumana v Hoštce (ávštěva zdarma od září do listopadu 2011 po předchozí dohodě)
Vydáno pod