Pattersonovi se daří, Rowlingová klesá

Washington - Nejprodávanějším světovým spisovatelem je autor detektivek James Patterson. Podle časopisu Forbes si od dubna loňského roku do letošního dubna vydělal prodejem knih 84 milionů dolarů (1,4 miliardy korun). Druhé místo obsadila Danielle Steelová, třetí je autor hororů Stephen King. Zato J. K. Rowlingová si loni v příjmech pohoršila.

Patterosonovy příjmy se výrazně zvýšily proti předchozímu roku, kdy se jeho knihy prodaly celkem za 70 milionů dolarů (1,2 miliardy korun). Ovlivnila to především nová smlouva, v níž vydavatel nabídl Pattersonovi 150 milionů dolarů (2,5 miliardy korun) za 17 knih. Patterson, který při psaní spolupracuje s dalšími autory, aby sepsání knih urychlil, dokázal za rok dokončit deset z těchto 17 titulů.

S velkým odstupem je na druhém místě nejprodávanějších autorů spisovatelka Danielle Steelová, která píše romány pro ženy. Její příjmy z prodeje knih dosáhly v uplynulém roce 35 milionů dolarů (590 milionů korun).

Danielle Steelová
Zdroj: ČT24/Stránky Danielly Steelové

Třetí příčku v žebříčku komerčně nejúspěšnějších spisovatelů drží autor hororů Stephen King se ziskem 29 milionů dolarů (490 milionů korun). Následuje autorka detektivek Janet Evanovichová s 22 miliony dolarů (372 miliony korun) a první pětici uzavírá autorka Twilight ságy Stephanie Meyerová, která v posledním roce prodala knihy za 21 milionů dolarů (355 milionů korun).

Až na zadních příčkách nejprodávanějších autorů skončila spisovatelka J. K. Rowlingová, kterou proslavily romány o Harrym Potterovi. Za uplynulý rok vydělala prodejem knih pět milionů dolarů (85 milionů korun). Podle Forbesu se na tom podepsalo zejména to, že poslední její román, Harry Potter a Relikvie smrti, vyšel v roce 2007. Dalším důvodem ale je, že Rowlingová až dosud své romány nabízela pouze v tištěné verzi. Na přední příčky žebříčku nejprodávanějších spisovatelů by ji mohl ale vrátit elektronický obchod, který se chystá spustit v říjnu.

J. K. Rowlingová informuje o stránce Pottermore
Zdroj: ČTK/AP/Akira Suemori