Domingo chce v Česku vyhovět všem

Český Krumlov – Do Česka přiletěla hlavní hvězda dvacátého ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov. „Král opery“ Plácido Domingo zde vystoupí 20. srpna a jeho galakoncertem vyvrcholí oslavy kulatého jubilea festivalu.

Za českým publikem se sedmdesátiletý Domingo vrací po sedmnácti letech. „Je to otázka kalendáře a kalendář, to je otázka managementu a organizace,“ vysvětlil slavný tenor, proč mu návrat tak dlouho trval. „Kdybyste se mě zeptali na volbu, byl bych tu dávno. Vracím se sem rád,“ dodal ale.

Koncert zástupce Tří tenorů, uznávaného dirigenta i uměleckého ředitele dvou amerických operních domů se uskuteční poslední festivalový den na koncertu pod širým nebem. „Program je velká variace oper, zarzuela, opereta a také muzikál. Snažím se vyhovět všem lidem, potěšit pokud možno všechny,“ prozradil Domingo.

V Krumlově ho doprovodí portorická lyrická sopranistka Ana María Martínezová a Symfonický orchestr Českého rozhlasu řízený dirigentem Eugenem Kohnem. Zazní árie a duety například z oper Verdiho, Pucciniho, Masseneta a Lehára. Chybět nebude ani oblíbená Dvořákova árie Rusalky Měsíčku na nebi hlubokém. 

Domingo je třetím velkým pěvcem, který byl hostem letošního festivalu v Krumlově – přehlídku zahajoval Ramón Vargas a před festivalovým publikem vystoupil také José Cura. Vstupenky na Domingův galakoncert nejsou zatím vyprodány, zbývá 500 kusů k sezení a 650 k stání. Pořadatelé poskytují slevu 15 procent obyvatelům Českokrumlovska a Českobudějovicka, když při nákupu lístku předloží speciální festivalový leták.