Ve filmu Jiřího Chlumského 7 dní hraje i Bondarčuk

Miedzygorze - Závěru natáčení celovečerního snímku z poválečných Sudet s názvem 7 dní, který režisér Jiří Chlumský natáčí s Ondřejem Vetchým a Evou Kerekésovou v hlavních rolích, se zúčastnil i ruský herec Fjodor Bondarčuk. Celovečerní snímek vzniká v kooprodukci České televize.

Místo pro dramatický osud smíšeného manželství Čecha a Němky našli autoři v Jeseníkách. Pro závěrečné filmové scény si štáb vybral malou obec Miedzygorze v česko-polském pohraničí. „Scénář se mi líbil, navíc mě lákalo zahrát si v produkci mimo Rusko,“ řekl Bondarčuk. Ve filmu ztvárnil skutečnou postavu majora Uvarova, který byl těsně po válce vojenským velitelem na Šumpersku. Major Uvarov prý těsně po válce brzdil násilí na Němcích a zastával se jich. „Šlo tehdy nejen o politiku, ale i o jednotlivé lidské osudy, které jsou neznámé,“ podotkl Bondarčuk, který měl ale čas jen dva dny. V Rusku ho totiž čeká natáčení filmu Stalingrad.

Fjodor Sergejevič Bondarčuk

Ruský režisér a herec se narodil v roce 1964 v Moskvě. Jako sedmadvacetiletý absolvent filmových studií založil produkční společnost Art Pictures Group. Věnuje se televizi, filmu, režii a produkci. V roce 2005 měl premiéru jeho válečný velkofilm Devátá rota, ve kterém si i zahrál.

„Právě kazetu s tímto snímkem a jeho výkonem jsem viděl. Proto jsem se snažil ho do našeho filmu obsadit, což se nám podařilo,“ řekl scenárista a producent filmu 7 dní Josef Urban.

Otec Bondarčuka, Sergej Bondarčuk, patří mezi nejznámější ruské tvůrce. Zfilmoval například slavný román Lva Nikolajeviče Tolstého Vojna a mír, ve kterém si i zahrál. Čtyřdílná historická freska byla nejdražším filmovým počinem své doby. Film získal v roce 1968 Oscara za cizojazyčný film a jednu nominaci za výpravu.

Natáčení na české i polské straně Jeseníků pronásledovala řada obtíží. Podle Urbana začalo už v roce 2009, avšak přerušila je kvanta sněhu. O rok později je znemožnily povodně. Urban obdobnou látku vtělil do Habermannova mlýna, už tehdy si představoval v hlavní roli Ondřeje Vetchého. Jeho tvůrci však vybrali Karla Rodena. „Film bychom chtěli dostat i do zahraničí. Právě s Fjodorem Bondarčukem bych se chtěl domluvit na prezentaci na ruském trhu,“ dodal Urban.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

Ve filmu, jehož rozpočet činí 40 milionů korun a v kinech se objeví v září příštího roku, hrají také Matěj Hádek, Jiří Schmitzer, Anna Šišková, Norbert Lichý a Igor Bareš.