Videomapping: Nevěřte vlastním očím

Praha – Videomapping se od září opět vrací na staroměstský orloj, kde před rokem nadchl diváky při oslavách 600. výročí existence této stavby. Úspěch v Praze také přispěl k dvojité pozvánce, kterou autoři audio-vizuálního projektu ze skupiny The Macula obdrželi z Liverpoolu.

Na konci července v britském městě vytvářeli videomapping hned ke dvěma příležitostem – oslavě stoletého výročí historické Liver Building a otevření nového liverpoolského muzea. Pro tvůrce šlo opět o novou zkušenost.

„Dělali jsme dva videomappingy za jeden večer. Jeden byl koncipovaný stejným způsobem jako orloj, tzn. že byl narativní, vycházel z historie Liverpoolu. Příprava byla spíše jako u filmu: Nejdříve jsme udělali scénář, vizuální podobu, pak teprve se dělal zvuk apod. A naopak, u toho druhého, u otevření liverpoolského muzea, byl nejprve udělaný hudební track, na který jsme se pak snažili dělat animaci,“ popisuje Amar Mulabegovič z umělecké skpiny The Macula.

Videomapping (zdroj: ČT24)

Podle něj i podle producenta Martina Pošty jde vývoj tohoto audio-vizuálního umění právě od pouhé snahy zapůsobit ke sdělení pomocí obrazů. „Primárně byl videomapping hodně o uchvácení diváka, sekundárně – a myslím, že jsme možná byli jedni z prvních – do toho vnáší výpravný element. Například u orloje se nám podařilo integrovat historii,“ domnívá se Pošta.

Pomocí projektoru lze zakřivit jakýkoli prostor nebo linii, rozbít u diváka vnímání perspektivy a dosáhnout tak iluze, že s objektem, na který se promítá, se nějak manipuluje. „Často dochází k propojení s architekturou, s hudebními koncerty,“ dodává k využití videomappingu Pošta. Své místo má také v reklamě.

Audi-vizuální iluzi skupiny The Macula budou moci lidé opět propadnout o víkendech od září do listopadu na Staroměstském náměstí v Praze. O trochu později by Maculu měla čekat práce na olympiádě v Londýně, což ale její členové ani nepotvrdili, ani nevyvrátili.