George Michael se z Česka vydal na The Orchestral Tour

Praha - Potlesku vestoje se dnes v beznadějně vyprodané Státní opeře Praha dočkal britský zpěvák George Michael, který zde zahájil své turné Symphonica: The Orchestral Tour. A to i přesto, že sám George Michael vystoupil na scénu se čtyřicetiminutovým zpožděním. Oblíbeného zpěváka a skladatele doprovodil Český národní symfonický orchestr (ČNSO). Michael připravil pro tyto koncerty největší hity ze své třicetileté kariéry a současně několik coververzí skladeb dalších popových hvězd v nových symfonických aranžích.

Michael zahájil koncert skladbou Through ze svého posledního studiového alba Patiance. Vystoupení provázely světelné efekty a projekce. Vedle vlastních hitů jako Praying for Time nebo Kissing a Fool zazněly i upravené písně Michaelových kolegů. Stingův hit Roxanne doprovodila provokativní projekce prostitutek a efektní světla i projekce provázely i skladbu Russian Roulette známou v podání zpěvačky Rihanny. Některé písničky Michael uvedl dlouhým proslovem nebo různými žerty. „Chci lidem vysvětlit, o čem ty písně vůbec jsou, i když samozřejmě vím, že si je lidé často vykládají po svém. Ale chci jim nabídnout i svou verzi,“ vysvětlil.

V publiku neusedli pouze starší ročníky, kteří George Michaela pamatují z osmdesátých let, ale i ročníky mladší. Nemalou část obecenstva tvořili také zahraniční novináři, jejichž úkolem bylo ohodnotit Michaelovu letošní formu.

V závěru koncertu plného zejména klidnější soulové a jazzové hudby nemohl chybět obrovský hit Freedom! '90. Vedle ČNSO Michaela doprovodila kapela ve složení Henry Hey (piáno), Phil Palmer (kytara), Ben Butler (kytara), Lee Mullen (perkuse), David Finck (baskytara a basa), Marc McLean (bicí) a čtyři vokalisté. Na větší vystoupení se Michael do Prahy vrátí 14. listopadu, kdy se představí v O2 areně.

S populárním hudebníkem ČNSO zahraje i v Dánsku, Německu, Polsku, Itálii, Maďarsku, Chorvatsku, Španělsku, Belgii, Nizozemsku, Švýcarsku a Francii, kde jeho kontinentální část 23. listopadu končí koncertem ve Štrasburku. Turné bude pokračovat na britských ostrovech, kde Michaela doprovodí Symfonický orchestr Spojeného království.

V Londýně chce Michael 6. listopadu odehrát speciální charitativní koncert ve prospěch nadace nedávno zesnulé hollywoodské hvězdy Elizabeth Taylorové. Letošní část turné končí 19. prosince v Manchesteru. Jde o jeho první evropské turné od roku 2008.

30 let umělecké dráhy - 100 milionů prodaných alb

Georgios Kyriacos Panayiotou, uměleckým jménem George Michael, má řecké kořeny. V letech 1981 až 1986 působil společně s Andrewem Ridgeleym v popové skupině Wham!, později se proslavil coby sólový zpěvák ovlivněný soulem a rhythm and blues. Jeho debutové album s názvem Faith vyšlo v roce 1987 a vyhrálo Grammy v kategorii Nejlepší album roku.

George Michael ve Státní opeře v Praze
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK

Po celém světě se prodalo přes 100 milionů jeho nahrávek, George Michael byl nejhranějším interpretem britských rádií za uplynulých 20 let. Během turné prý začne pracovat na nových písničkách, své zatím poslední album Patience vydal před sedmi lety. Texty nového alba by měly být psány zejména pro homosexuální komunitu, k níž se Michael hlásí.

„Jako homosexuál, který se pohybuje na veřejné scéně nějakých patnáct let, mám pocit, že je ten správný čas, abych to nějak reflektoval také ve své práci. Ale vztahy mezi gayi nejsou zase tak odlišné od těch mezi heterosexuály. Když se do někoho zamilujete, tak se prostě do někoho zamilujete. Když máte zlomené srdce, tak ho máte zlomené.“ /George Michael v rozhovoru pro deník Metro/

Vydáno pod