Nezávislí NOFX potvrzují svou svobodu

Praha - Už dnes večer vystoupí v pražském Lucerna Music Baru legendární kalifornští punkeři NOFX. Americká čtveřice se v Česku objevila několikrát v devadesátých letech. Naposledy pak před rokem na festivalu Rock for People. Jako předkapela jim tentokrát zahrají Strung Out. Fungují téměř třicet let. Prodali víc než šest milionů desek. I přesto si NOFX zachovali status nezávislé, undergroundové kapely.

„Oni by klidně mohli hrát ve velké hale, za velké peníze, ale preferují klubové prostředí. Na téhle kapele odrostla nejedna generace skejťáků, snowbordistů i punkáčů. Zatímco většina kapel, jako například Greenday, kteří na NOFX vyrostli, se dala komerčnější cestou, oni zůstávají stále nezávislou kapelou,“ upozornil Lukáš Kolíbal, publicista, organizátor koncertů.

V textech plných sarkasmu, ironie a politiky míchá kalifornská čtveřice melodický punkrock, hardcore, ale třeba i reggae nebo ska. Má za sebou 11 studiových desek, z nichž mezi nejlepší patří ty z poloviny 90. let.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

NOFX založil v roce 1983 basák a zpěvák Fat Mike společně s kytaristou Ericem Melvinem. Své zatím poslední album s názvem Coaster vydala kapela v roce 2009 - a podle kritik rozhodně nezažívá krizi středního věku.

„Naše idea byla zrealizovat dva koncerty NOFX v Lucerna baru ve dvou dnech. S touto myšlenkou jsme je oslovili už v lednu letošního roku, a několikrát jim jí připomínali. Jenže díky shodě okolností (a možná i nedostatečnému úsilí agenta) to prostě vyšlo tak, že je k dispozici jenom jedno datum. Nemůžeme s tím zkrátka nic dělat. Ač neradi, byli jsme ochotni zvažovat jako místo konání i větší prostor. Ale kapela prostě chtěla hrát v klubu, proto jsme to nakonec nechali jen na jednom koncertě v LMB,“ informovala agentura Conspiracy, která koncert pořádá.