On-line z Divadla Kampa: Čajomír fest 2011

Občanské sdružení Čajomír pořádalo již třetí ročník festivalu čajové kultury a umění s názvem Čajomír fest 2011. Setkávají se zde nadšenci a profesionálové se zájmem o čajovou kulturu. „Čaj je pro nás velké téma, který do života přináší kvalitní chuť, pro tělo prospěšné látky a chvíli zastavení při jeho přípravě“ popisuje ředitel festivalu Jaromír Horák. Atmosféru festivalu mohli zažít v přímém přenosu i návštěvníci webu ČT24. Záznam akce je k dispozici v tomto článku.

„Čajomír fest je setkání nad miskou čaje. Ukazujeme čaj v jeho rozmanitých formách a souvislostech v multimediálním a multikulturním rozpětí programu. Čaj jako nápoj, který s sebou nese mnoho zajímavých informací o národních zvyklostech, kultuře, umění, přístupu k životu a k sobě samým. S miskou obejdete celý svět a vychutnáte si jeho rozmanitost. Festival plný odpočinku, zábavy, vzdělání a relaxace,“ upřesňuje Horák alias Čajomír.

Tento jedinečný multikulturní festival otevřel již v pátek 26. 8. v parku Kampa zahajovací rituál aztéckého šamana Temoka. První festivalový den, sobota 27. 8., nesoucí název „Od úsvitu do soumraku“ odstartoval v parku Kampa již za svítání v 6:07 čajovým obřadem. Ten byl doprovázen tradičním nástrojem japonské hudby – bambusovou flétnou Shakuhachi.
Neděle 28. 8. bude ve znamení sdílení a poznávání. Název dne „U jednoho stolu“ pochází z Číny, kde je každoročně pořádán stejnojmenný festival. Lidé si sedají společně do kruhu, ve kterém si připravují vzájemně misku čaje.

Letos poprvé bude udělována cena festivalu Létající Čajomír ve třech kategoriích. Cena divácká, objev roku a čajová prezentace roku. Autorkou sošky je výtvarnice Veronika Černá.

Program on-line přenosu z Divadla Kampa – SÁL OSOBNOSTÍ:

13:00 Osobnosti umění - Nanao Sakaki - poutavá recitace textů beatnického básníka Nanao Sakaki, v podání Tomáš Gasston Pospíšil, Ondřej Linhart, Monika Šonková, Zuzana Dumková, s tradičním korejským čajovým obřadem a video hostem.

15:00 Osobnosti poznání - J.Dušek a V.Poltikovič - projekce dokumentu o Japonsku za účasti a povídání Jaroslava Duška a režiséra Viliama Poltikoviče nejen o čaji.

17:00 Osobnosti z venku – videokonference – video přenos a rozhovor se zahraničním odborníkem na čaj.

Celý program festivalu najdete zde