Cirkus s mozkem

Praha - Chyby, obavy a nedostatky není třeba skrývat. Naopak je lze nést s pýchou - jako korunu na hlavě, ukazuje představení Wear it like a crown, které v pondělí bylo uvedeno v rámci festivalu Letní Letná. Švédský akrobatický soubor Cirkus Cirkör propojil melancholické výjevy, tklivé písně a akrobatické kousky, kterými mnohdy pokořil fyzikální zákony.

Wear it like a crown je poslední částí trilogie, ve které soubor Cirkus Cirkör zkoumá lidské tělo a tělesnost. První díl nazvaný 99 % unknown zavedl diváky na cestu dovnitř těla mezi buňky a neurony. Inside out se zabýval srdcem.

Akrobaté v efektních kostýmech a s výrazným líčením před zaplněným hledištěm předvedli temné pojednání o pomyslném boji levé a pravé mozkové hemisféry - tedy logiky a emocí.  „Pravá strana našeho mozku je, řekněme, ta chaotická. Levá strana je vlastně jako dálnice - lajnuje racionálně život už od malička. My ale ukazujeme i další rozměry našeho vnímání. Pouštíme se do různých experimentů,“ vysvětlil jeden z členů souboru Henrik Agger.

Reportáž Petry Schubertové (zdroj: ČT24)

Autoři se zjevně inspirovali i výjevy z knihy Alenka v říši divů od Lewise Carrolla. Dvouhodinovou show zahájili vystoupením akrobatky, která na tyči uprostřed pódia předvedla dech beroucí kousky, včetně části, kde se spustila z více než osmi metrové výšky střemhlav dolů a zastavila se jen několik málo centimetrů nad zemí.

Další členové souboru pak navázali klaunskými čísly, žonglováním se zapnutými motorovými pilami, velké ovace vyvolalo i vtipné číslo s pingpongovými míčky, s nimiž aktéři žonglovali „z úst do úst“. Po přestávce diváci mohli obdivovat vystoupení na otáčejícím se jevišti, stínohru či tradiční házení noži.

Cirkus Cirkör / Wear it like a crown (Letní Letná 2011)
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Osmý ročník festivalu Letní Letná oživí prostory v pražský Letenských sadech do 4. září. Kromě Cirkusu Cirkör se mohou příznivci nového divadla a cirkusu přijít podívat také na vystoupení dalších zahraničních souborů - například ve středu 24. srpna francouzských akrobatů Compagnie XY.

Vydáno pod