Saudkova fotografie je v Austrálii za černou ovci

Ballarat - Fotografii částečně obnažené dívky museli odstranit organizátoři výstavy děl známého českého fotografa Jana Saudka ve městě Ballarat v jihovýchodní Austrálii. Podle zdejšího tisku jistá žena vznesla stížnost u tří vládních úřadů, že prý fotografie nazvaná Černá ovce, bílá vrána ukazuje matku prostituující své dítě.

Nikdo organizátorům mezinárodního fotografického bienále nenařídil, aby fotografii odstranili; navíc jsou Saudkova díla pod souhrnným názvem Dolce Vita umístěna ve zvláštní místnosti s upozorněním, že jde o díla pro dospělé s doporučením diskrétního náhledu. Avšak vedení se obává, že by v budoucnu nedostalo na své projekty finanční dotace, pokud by nedbalo varování od úřadu pro cestovní ruch, radnice i komisaře pro bezpečnost dětí, kde všude nejmenovaná žena nelenila na fotografii upozornit.

Ředitel bienále Jeff Moorfoot žádný problém ve fotografii nevidí a také vyjádřil všem třem úřadům hlubokou nelibost nad jejich postojem. Upozornil, že Saudkovo dílo je charakterizováno zájmem o krásu i osobní erotickou svobodu. Autor je v tomto směru srovnatelný se známým českým romanopiscem Milanem Kunderou, zdůraznil Moorfoot. „Jako ředitel ale také musím myslet na festival v dlouhodobém měřítku - když nebudeme mít finance, nebudeme mít festival,“ vysvětlil.

Ani Sára Saudková, která je s dívkou na fotografii zobrazena, důvod stížnosti nechápe. Podle Moorfoota manželka umělcova syna označila situaci za „skutečně směšnou a byla poněkud zmatená skutečností, že snímek vyvolal takovou kontroverzi“.

Ballaratské bienále bylo zahájeno o víkendu a potrvá do 18. září.