Galerie kritiků nahlíží na Theatre Mundi očima umělců

Praha - Galerie kritiků jako svou první podzimní výstavu představuje Theatre Mundi (Divadlo světa), jež je panoramatickou ukázkou české figurální tvorby. Otevřena byla v úterý 23. srpna v 18 hodin v Paláci Adria. Výstava se koná v rámci dlouhodobé kulturní spolupráce a výměny výstav s finským Tampere, kde měla mírně obměněná instalace premiéru 12. února tohoto roku. Expozice v Galerii kritiků bude pro veřejnost otevřena do 17. září.

Latinský název výstavy na vernisáži objasnila kurátorka Vlasta Čiháková Noshiro. „Je to metafora. Název neznamená nutně jen klasické jeviště. Figurální malby a plastiky jsou totiž určitou uměleckou reflexí života a světa, ve kterém žijeme.“

Přístup vystavených umělců k figuře je podle ní srozumitelný, protože se na svět dívají jednotně a s odstupem. „Nijak diváka nezahlcují svými expresemi či obsesemi. Jsou neosobní a přesto působiví. Ať se jedná o malíře či sochaře, lze jejich přístup svým způsobem přirovnat k fotografování,“ vysvětlila kurátorka.

Na výstavě svá díla prezentuje šest autorů a stejný počet autorek. Mezi výtvarnicemi je například Erika Bornová. Představuje zde část svého díla s názvem Udělám cokoli. Prostor dostala i malířka a ilustrátorka Anna Neborová nebo výtvarnice Ivana Štenclová, jež je známa svou zálibou v experimentování s netradičními materiály. Na své obrazy kromě barev používá dráty, razítka, či dokonce vatové tyčinky do uší, jež namáčí do barvy. Expozici Theatre Mundi kurátorka doplnila jejími třemi akrylovými portréty.

V druhé šestici je pak například malíř Petr Malina, který představuje své dva rozměrné obrazy, jež pojal jako fotografickou momentku ulice. Ke zhlédnutí jsou na místě i pop-artová díla od výtvarníka Jiřího Votruby, do detailu propracované figurální kresby Tomáše Smetany či sochy od Michala Gabriela.

  • Theatre Mundi / dílo Petry Valentové autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24
  • Theatre Mundi autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24

Kromě lidských figur jsou ovšem na výstavě prezentovány i neonové a porcelánové krávy od výtvarnice Petry Valentové, obrazy vysněné krajiny od Michala Novotného či instalace skleněných misek od Jany Bernartové, které ukrývají několik kusů barevných skel, jež evokují měnící se krajinu. „U instalace jsou připraveny rukavice, takže každý z návštěvníků si může výsledný obraz otáčením misek libovolně přetvářet,“ doplnila kurátorka.

Vydáno pod