Fresh Film Fest učí mystifikovat

Praha – Vzdor, téma letošního Fresh Film Festu, nepronikl jen do festivalového vizuálu a promítaných snímků, ale i do doprovodného programu. V něm svou tvorbu představují čeští i zahraniční vzdorovití a rebelující umělci a skupiny.

Tuzemským zástupcem je skupina Pode Bal, která 25. a 26. srpna v pražském divadle Ponec vede workshop zaměřený na využití komerční strategií reklamy v nezávislé tvorbě, instalování ve veřejném prostoru i na návod, jak správně mystifikovat. „Pode Bal vychází z výtvarného umění, ze znalostí mediálního světa, sociologie. S tím vším pracují,“ podotknul ke skupině umělecký ředitel FFF Jan Stehlík.

Pode Bal zapojuje do umělecké scény i politická témata. Například na výstavě Malík Urvi prezentovala portréty osobností ze světa politiky, ekonomiky a také kultury doplněné o informace týkající se jejich politické kariéry a spolupráce s STB. O deset let později podobně „prolustrovala“ státní zástupce a soudce.

Svými aktivitami provokuje i belgické kabaretní sdružení Neveneffecten. Nejkontroverzněji zapůsobila jejich poslední TV show BASTA, kde zdařilé mystifikace zmátly nejen diváka, ale i významné instituce, například největší mobilní společnost v Belgii, a vyvolaly v zemi doslova mediální bouři. „Jsou to divadelníci, mají blíže k satiře, k recesi,“ představuje Stehlík Neveneffecten. Své televizní skeče proberou i se zájemci v doprovodném programu FFF.

Rebelující umělce a tvůrce pak doplní celovečerní dokument Yesmeni napravují svět (The Yes Men Fix the World). Duo amerických aktivistů – vystupují pod jmény Andy Bichlbaum a Mike Bonanno – prostřednictvím humoru a médií poukazují na chování mocných, podařilo se jim například proniknout do vysílání BBC nebo vydat falešné New York Times. „Myslíme, že k tématu vzdor se hodí. Mohou řadu lidí, kteří filmy dělají nebo dělat chtějí, inspirovat k něčemu aktivnějšímu, radikálnějšímu, k posunování hranic,“ domnívá se Stehlík.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

Doprovodný program Fresh Film Festu zahrnuje i koncert nebo cyklojízdu za krátkými filmy. Součástí je také výstava (24.–28. srpna v Paláci Akropolis) Romana Dietricha, autora tváří vzdorujících větru, které doprovázejí letošní vzdorovitý ročník festivalu.