Poslední století patří Amy Winehouseové

Londýn - I po své nedávné předčasné smrti láme britská zpěvačka Amy Winehouseová rekordy. Její album Back to Black se vyhouplo na pozici nejprodávanější desky v Británii od začátku století. Bylo to oznámeno v Londýně. Back to Black, za které získala Winehouseová cenu Grammy, tento týden předstihlo dosud vedoucí album Jamese Blunta z roku 2005.

Winehouseová, známá náklonností k drogám a alkoholu, zemřela koncem července ve věku pouhých 27 let. Tento týden toxikologové oznámili, že v jejím těle nenašli stopy drog. Tento týden bude Winehouseové vzdána čest při udílení cen MTV. Ceremonii povede zpěvák Tony Bennett.

Britská zpěvačka Adele
Zdroj: Jelmer de Haas/Oficiální stránky Adele

V čele žebříčku nejprodávanějších alb v České republice si pořadí prohodila se svou krajankou Adele. Mladá Adele se s albem označeným číslem 21 vrátila na první místo, je u nás s Back to Black druhá. Na svých internetových stránkách uvedla česká pobočka Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI). Oficiální žebříček 50 nejprodávanějších alb a výběrů populární hudby publikuje česká pobočka IFPI každý týden na základě hlášení prodejen pokrývajících téměř polovinu objemu prodeje zvukových nosičů v České republice.

Nejprodávanější alba v ČR

    1. Adele - 21

    2. Amy Winehouseová - Back to Black

    3. Čechomor - Místečko

    4. Hana Hegerová - Mlýnské kolo v srdci mém

    5. Marie Rottrová - Zlatá kolekce 1968/2010

    6. Tata Bojs - Ležatá osmička

    7. Iron Maiden - From Fear To Eternity (Best Of 1990-2010)

    8. Kabát - Banditi Di Praga

    9. Lady Gaga - Born This Way

    10. Různí - Taneční liga 131