Podzim stráví Dvojka s Heydrichem

Praha - Druhý program České televize představil pořady, které nabídne divákům během podzimu. Hlavním tahákem bude dokumentární seriál Heydrich - Konečné řešení. Podněty k dalšímu směřování Dvojky by nově měla poskytovat dramaturgická rada složená z osobností veřejného života.

Dokument Heydrich - Konečné řešení se zaměřuje na období, kdy Reinhard Heydrich působil jako zastupující říšský protektor protektorátu Čechy a Morava. Vysílat se bude každou neděli od 20 hodin a bude mít 43 dílů. Podílela se na něm řada předních historiků. „Chceme se pokusit, aby diváci docenili význam atentátu a jeho okolností jako zásadních historických událostí, které měly rozhodující význam pro další válečné a poválečné poměry v tehdejším Československu,“ uvedl vedoucí projektu Čestmír Franěk.

Ve vysílání Dvojky se vedle dokumentu o Heydrichovi objeví i premiéry dalších dokumentárních cyklů, například Po stopách třetího odboje, Návraty k divočině, proStory, Toulky za uměním: Po českých a moravských galeriích s Eliškou Fučíkovou.

Novinkou zaměřenou na mladé diváky bude sobotní „dvojblok“ hudebních pořadů Medúza a Musicblok. Páteční okno „Animace na Dvojce“ pak nabídne v české televizní premiéře výběr z nejlepších celovečerních snímků z oblasti světové animované tvorby posledních let. Nový bude i publicistický pořad Ochránce, ve kterém bude vystupovat mj. ombudsman Jiří Varvařovský.

Drobné změny čeká na podzim programové schéma. V něm je asi nejvýraznější změnou přesun Kultury s Dvojkou z 19:50 na 18:50 Jejími novými moderátorkami budou Gabriela Francová a Edita Valentová. Moderátorem zůstane i nadále Ondřej Šrámek. Personální obměna zasáhla i Televizní akademii. Ve středu s tématem Umění a život vystřídá Jitku Novotnou Šárka Volemanová.

Týden s Dvojkou

V pondělí bude hlavním večerním programem zahraniční historický dokument, v úterý celovečerní film a retrospektivní Inventura Febia.
Ve středu budou pokračovat divadelní večery, ve čtvrtek diváci uvidí původní české dokumenty, například Jana Wericha od autora Víta Olmera, Český sen Filipa Remundy a Víta Klusáka či Nesvatbov Eriky Hníkové.
Páteční hlavní vysílací čas znovu patří cyklu Zázračná planeta, sobotní pak dokumentární série Fakta, mýty, ztracené civilizace, poté se dočká premiérového uvedení cyklus brněnského studia proStory věnovaný moderní architektuře.
V neděli pak bude stanice vysílat již zmíněný seriál o Heydrichovi a zahraniční společenský dokument.

Nově Česká televize vytvořila pro stanici ČT2 dramaturgickou radu složenou z osobností veřejného života. Má poskytnout vedení stanice podněty k jejímu dalšímu směřování. Členy rady jsou například předseda Akademie věd Jiří Drahoš, spisovatelka Daniela Fischerová, biochemik Václav Pačes, sociolog Ivan Gabal, děkan DAMU Jan Hančil, novinářka Petruška Šustrová, dlouholetý programový ředitel České televize Jiří Pittermann či historik a děkan Filozofické fakulty UK Michal Stehlík.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)