Al Pacinova Zjizvená tvář nestárne

Los Angeles - Film Zjizvená tvář o ambiciózním přistěhovalci, který řídí rozrůstající se síť s narkotiky a podlehne nakonec své chtivosti a závislosti na drogách, by byl kontroverzní i dnes. Podle agentury AP to míní představitel hlavního hrdiny, americký herec Al Pacino. Autor scénáře Oliver Stone a režisér snímku Brian De Palma se oba „pokoušeli zachytit hamižnost 80. let“, ve kterých se příběh odehrává a kdy „byla o lakotě spousta věcí“, domnívá se Pacino, který ve snímku hrál hlavního hrdinu Tonyho Montanu. Kvůli „věčnému“ tématu hamižnosti, touhy a ambice by byl kontroverzní, i kdyby se právě dostal do kin, soudí herec.

Al Pacino o snímku hovořil během debaty u příležitosti uvedení filmu na nosiči blu-ray, který se do obchodů dostane 6. září. Setkání se v Los Angeles účastnily i další hvězdy filmu Steven Bauer nebo herec F. Murray Abraham. Pacino se prý při natáčení popálil, když zbraň, ze které při jedné z násilných scén předtím vystřelil 30 ran, chytil za rozpálenou hlaveň. Nehoda ho prý na dva týdny vyřadila z práce.

Osmadvacet let starý film ale patří mezi Pacinovy nejoblíbenější, a to kvůli vývoji, kterým prošel. Nejdříve to vůbec nebyl hit, říká Pacino. „Nikdo z něj nebyl nadšený“, i když první ohlasy mezi diváky prý byly dobré. To, že ho publikum našlo a ocenilo, je podle jednasedmdesátiletého herce „skoro zázrak“.

Zjizvená tvář /Scarface/

V květnu 1980 otevřel Fidel Castro kubánský přístav Mariel s jasným záměrem nechat některé občany odjet za příbuznými do Spojených států. Do sedmdesáti dvou hodin bylo 3 000 amerických lodí na cestě na Kubu. Brzy se ukázalo, že Castro přinutil majitele lodí, aby odvezli nejen příbuzné, ale i nejhorší kubánské vězně. Mezi 125 000 uprchlíky, kteří se vylodili na Floridě, bylo 25 000 trestanců. A jedním z nich byl i kubánský politický vězeň Tony Montana (Al Pacino).

Tony ale hned po příjezdu skončí ve vězení, kde dostane nabídku, která se neodmítá: Zabije komunistu a drogová mafie ho dostane ven i s jeho parťákem. Protože Tony by komunistu zabil i zadarmo, s rozhodnutím ani chvíli neváhá. Později začne pracovat pro mafii a svou drzostí a naprostou bezohledností si vydobývá nejvyšší postavení v drogovém oboru. S největší drzostí přebírá i manželku svého šéfa (M. Pfeiffer) a rozjíždí své obchody. Jeho touha po moci a určitá otupělost se postupně mění až v šílenství. Začne se distancovat, nikoho nepotřebuje. Svým jednáním a „nespolehlivostí“ si ale znepřátelí spoustu vlivných lidí. A když se dostane na samotný vrchol, není už cesty zpět.