Evropská digitální knihovna se rozrostla o české sbírky

Praha - Česká muzea už Evropské digitální knihovně (Europeana) poskytla na 50 000 tuzemských artefaktů - ve formě videí, fotografií či audio záznamů. Projekt, který byl spuštěn před třemi lety, má za cíl usnadnit přístup široké veřejnosti k evropským historickým pramenům. Informovala o tom Radka Schusterová, mluvčí Národního muzea, které do databáze přispělo už několika tisíci artefakty.

Právě ty jsou k dispozici ke zhlédnutí na webových stránkách Europeany už od jara letošního roku. Po zadání „Národní muzeum“ do okénka vyhledávače se tak objeví seznam jednotlivých sbírkových předmětů NM. Databáze obsahuje například náhled dobového snímku československých důstojníků, ruský leták z roku 1945 či originál dopisu skladatele Bedřicha Smetany. Zájemci si navíc mohou zvolit, zdali chtějí vyhledat jen texty, fotografie, videa, či zvukové záznamy, kterými NM disponuje.

„V následujících dvou měsících by měly být zpřístupněny i sbírky Regionálního muzea v Chrudimi, Slezského zemského muzea, Trampského muzea, Regionálního muzea a galerie v Jičíně, Muzea kávy a Poštovního muzea,“ uvedla Schusterová. Databáze čítá i sbírkové listiny z Národní knihovny.

Patnáct milionů artefaktů ze stovek evropských institucí

Celkem se Evropské digitální knihovně podařilo od roku 2008 nashromáždit už více než 15 milionů artefaktů ze stovek muzeí, galerií, knihoven a archivů z několika evropských zemí, včetně Německa, Slovenska či Švédska. Knihovna slouží zejména ke studijním účelům, volný přístup do ní ale kromě vědců mají i laici či sběratelé.

„Práci s publikováním artefaktů nám i dalším muzeím a galeriím ulehčil projekt ATHENA (Access to cultural heritage network across Europe), který je od nás přebíral a dál je předával Europeaně. První část naší sbírky byla zaevidována loni na jaře. Druhá pak začátkem letošního července,“ řekla za NM Kateřina Musílková. ATHENA zároveň u jednotlivých sbírek řešila ochranu práv k duševnímu vlastnictví.

Technickou platformu pak zajistila on-line aplikace eSbírky.cz, kterou NM spustilo v roce 2010. Od té doby databáze shromáždila informace o tisícovkách předmětů z řady tuzemských institucí. Přestože bude NM podle Musílkové v doplňování knihovny Europeana i nadále pokračovat, bude to bezesporu běh na dlouhou trať. „Národní muzeum má celkem 26 milionů sbírkových předmětů. Jen prostřednictvím eSbírek prezentujeme asi 15 000 předmětů. Digitalizováno jich je ale víc,“ doplnila Musílková.

Vydáno pod