Všechny hlasy světa zazní v Česku

Praha/Liberec – Jedinečné hudební těleso s názvem World Voices se pod vedením špičkových dirigentů představí českému publiku. Pěvecký sbor složený ze zpěváků z různých částí světa vystoupí hned dvakrát, a to v rámci 19. mezinárodního festivalu pěveckých sborů Bohemia Cantat v Liberci a poté v evangelickém kostele U Salvátora v Praze.

World Voices čítá 60 členů z 21 zemí světa. Navazuje na Světový mládežnický sbor, jenž vznikl v roce 1989. Členství je v něm ale věkově omezeno od 17 do 26 let. „My, co jsme přerostli tuto věkovou hranici, bychom si ještě rádi zazpívali v tomto jedinečném složení. Letos se setkáváme poprvé v Praze a doufám, že se z toho stane tradice,“ říká k nedávno vzniklému sboru World Voices koordinátora projektu Jamila Hla Shwe.

První ze dvou koncertů proběhne v libereckém kulturním domě dnes od 19:00. Zahájí festival Bohemia Cantat. Druhým místem vystoupení bude pražský kostel U Salvátora. Koncert uvede v 18:00 sbor Pueri Gaudentes. „Když vybíráme hudbu, je to vždy hudba, která rezonuje s naší duší a s naším srdcem,“ vyzdvihuje sbormistryně z Manchesteru Ewa Strusinská.

Ze zkoušky informuje Oldřich Borůvka (zdroj: ČT24)

„Společně jsme vytvořili program složený z různých částí. Máme hodně lidí z různých částí světa, což je docela obtížné, ale zároveň to bude velice krásné a myslím si, že všem se to bude líbit,“ láká na koncerty dirigent Thomas Caplin, který je jedním ze zakladatelů Světového mládežnického sboru. „Jsem jedním z otců, tak co bych nepřišel pomoct jednomu ze svých dětí,“ říká ke své účasti.

Koncerty, které budou prestižní mezinárodní sborovou událostí roku, pořádá Národní informační a poradenské středisko pro kulturu. Vstup je volný.