Krajanské soubory v zemi svých kořenů

Praha - Páteční vystoupení s názvem Pozdrav domovině ve Valdštejnské zahradě bylo jedním z vrcholů programu Krajanského folklorního festivalu. Tím dalším bude v neděli krojovaný průvod po Hradčanském náměstí. Na pátém ročníku přehlídky se sjely stovky účinkujících z různých zemí, všichni ale mají kořeny v Česku.

Na Krajanský festival přijely například chorvatské soubory Holubička a Srdéčko nebo Česká beseda Prekopakra Pakrac z Ukrajiny. Z ukrajinského Simferopolu dorazil soubor Vltava, z Budapešti Pěvecký soubor Ozvena, ze Srbska Česká beseda Kruščica a z Kyjeva Soubor Vyšehrad. Přijet měl také krajanský spolek ze vzdálené Venezuely, z finančních důvodů ale svoji účast nakonec odřekl.

Na festivalu zní čeština s lehkým přízvukem, písničky a tance, jak si je před staletími přinesli Češi do Banátu v dnešním Srbsku a Rumunsku, do Chorvatska nebo na Ukrajinu. „Češi v Banátu žijí už dlouhá léta, více než dvě stě let. Češství ale začíná pomalu zanikat, protože tu je hodně smíšených rodin. A tak vznikl nápad, abychom založili soubor, který bude smíšený a v němž budou i ostatní národnosti, které mají zájem o českou kulturu, české písně,“ vysvětluje vedoucí souboru Bella musica Vlastenka Krišan.

Dnes se vedle účasti na folklorním festivalu Pražský jarmark krajanské spolky se svými zpěvy a tanci představí také v Dolních Chabrech. Krojovaný průvod krajanů zakončí pátý ročník dopoledne 28. srpna na Hradčanském náměstí průvodem nazvaným Hradčany zpívající-tančící.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)