Příští stanice Aloise Nebela: Toronto

Praha - Zástupci největšího filmového festivalu v Severní Americe, který se koná už pošestatřicáté v Torontu, vybrali do letošního programu i český film Tomáše Luňáka Alois Nebel. Oznámila to mluvčí Martina Reková. Filmový festival v Torontu se uskuteční od 8. do 18. září. „Pro tento snímek je účast v Kanadě důležitá proto, že tato přehlídka je označována za vstupní bránu neamerických filmů pro severoamerický trh,“ vysvětlila Reková. Přestože se jedná o nesoutěžní festival, často mají filmy tam uvedené úspěch v boji o Oscary. Minulý rok se tak stalo například v případě filmu Králova řeč.

Letos tam budou své nejnovější snímky představovat režiséři Davis Guggenheim, Luc Besson, Francis Ford Coppola, Michael Winterbottom a Werner Herzog. Svůj nový film v hlavních rolích s Viggem Mortensenem a Keirou Knightleyovou uvede i David Cronenberg. Chybět nebude ani nový film Larse Von Triera Melancholia a Strom života Terrence Malicka. Aloise Nebela bude v Torontu doprovázet režisér Tomáš Luňák a producent Pavel Strnad.

Nedávno dokončený film tak slaví po světové premiéře, kterou si odbude na blížícím se festivalu v Benátkách, další velký mezinárodní úspěch ještě před svou premiérou v českých kinech, která bude 29. září. „Je skvělé, že nás zařadil do programu největší festival v Severní Americe - a to mezi 25 titulů sekce Discovery,“ komentoval to Pavel Strnad ze společnosti Negativ.

Alois Nebel - film podle komiksu spisovatele Jaroslava Rudiše a výtvarníka Jaromíra 99
Zdroj: ČT24/Negativ

Alois Nebel se může stát klasikou svého druhu

Na webových stánkách festivalu je Alois Nebel popisován jako film, který „evokuje česká díla nové vlny 60. let - konkrétně Ostře sledované vlaky“. Zástupci festivalu chválí metodu takzvané rotoskopie, kterou byl film vytvořen. Konkrétně píší, že je „film předurčen k tomu, aby se stal svého druhu klasikou“.

Čeští diváci mají ode dneška možnost v kinech i na internetu vidět právě dokončený filmový trailer. Luňák začíná točit klip k tomuto snímku s Václavem Neckářem. Na hudbě pracoval výtvarný tvůrce Aloise Nebela Jaromír 99, jinak zpěvák a textař skupiny Priessnitz, s kolegou z kapely Petrem Kružíkem a zároveň Dušanem Neuwerthem a Janem P. Muchowem. Václav Neckář a Marie Rottrová společně pokřtí 23. září soundtrack v Divadle Archa. V rámci křtu vystoupí v Arše kapely Priessnitz a Umakart.

Příběh filmu…

… začíná na podzim roku 1989 na železniční stanici Bílý Potok v Jeseníkách, kde slouží jako výpravčí Alois Nebel (Miroslav Krobot). Je tichý samotář, kterého čas od času přepadne podivná mlha. Nejčastěji se mu v ní zjevuje Dorothe (Tereza Voříšková), oběť násilného odsunu Němců po 2. světové válce. Šedivé dny na nádraží v Bílém Potoce na sklonku socialismu líně plynou, výhybkář Wachek (Leoš Noha) společně se svým otcem (Alois Švehlík) kšeftují s důstojníky sovětské armády.

Poklidnou atmosféru naruší jednoho dne Němý (Karel Roden), který překročí hranice se sekyrou v ruce, aby pomstil svoji matku. Halucinace nakonec Nebela přivedou do blázince a přijde o místo výpravčího. Vydá se do Prahy hledat jinou práci u dráhy a na hlavním nádraží najde svou životní lásku, toaletářku Květu (Marie Ludvíková). Pak se rozhodne vrátit zpět do hor, aby se znovu setkal s Němým a souboj s temnými stíny minulosti dovedl do konce. V dalších rolích se ve filmu objeví Marek Daniel, Ondřej Malý, Simona Babčáková a Ivan Trojan.

Alois Nebel vznikl v koprodukci společností Negativ, České televize, UPP, Soundsquare, slovenské společnosti Tobogang a německé společnosti Pallas Film. Distributorem je společnost Aerofilms.