Punkrock, to jsou NOFX

Praha – Bezmála tři desetiletí určuje kapela NOFX podobu punkrockové scény. Skupinu založil v roce 1983 basák a zpěvák Fat Mike společně s kytaristou Ericem Melvinem. Své zatím poslední album s názvem Coaster vydala kapela v roce 2009 a podle kritik rozhodně nezažívá krizi středního věku, jak ostatně nedávno předvedla i v pražském Lucerna Music Baru.

V textech plných sarkasmu, ironie a politiky míchá kalifornská čtveřice melodický punkrock, hardcore, ale třeba i reggae nebo ska. Má za sebou 11 studiových desek, z nichž mezi nejlepší patří ty z poloviny 90. let. „Udávají tón scény, což je dáno i tím, že jejich vedoucí Fat Mike vede vlastní vydavatelství a vydává desky dalším kapelám. Na rozdíl od jiných kapel zůstali NOFX věrni svému pojetí. Nedrží se jen jednoho mustru a nebojí se čerpat z jiných žánrů - z reggae, z dubu, z mexické hudby, a pořád si tam zachovávají punkovou energii,“ myslí si publicista a autor knihy No Future Alex Švamberk.

Fat Mike, frontman kapely NOFX:

„Punkrock jsou dobré písničky hrané špatnými muzikanty.“

Podle Švamberka jsou NOFX jednou z nejvýznamnějších amerických punkrockových melodických kapel. Díky tomu, že má jejich frontman vlastní vydavatelství, nemá kapela tendenci se zaprodat. „Oproti třeba Offspring nebo Green Day, ti jsou už dneska považováni za ryze komerční,“ podotýká.

Rozhovor s Alešem Švamberkem (zdroj: ČT24)

Nezávislá kapela NOFX, často označovaná jako undergroundová, se vyznačuje také tím, že je klubová. Pro svůj pražský koncert zvolila Lucerna Music Bar, přestože by bez problémů vyprodala větší sály. Pro NOFX je ale důležitý těsný kontakt s publikem. „To je možná důležitější než to, jestli je to underground, nebo není,“ dodává Švamberk.

Vydáno pod