Horká novinka RHCP ještě zatepla na živém koncertě

Praha - Fanoušci Red Hot Chilli Peppers se dočkali. Americká skupina na konci srpna představila nové, celkem už dvanácté album. Deska s názvem I'm With You poprvé naživo zazněla na koncertě v Kolíně nad Rýnem. Fanoušci v Česku i na Slovensku mohli koncert vidět díky přímému přenosu ve vybraných kinech.

Na koncertě v Kolíně nad Rýnem, respektive v kinech, která vystoupení přenášela živě, přehrály Papričky všechny skladby z nového alba. „Sledoval jsem reakce publika a myslím, že nové písničky, alespoň v živé formě, se docela chytly,“ podělil se v krátkosti o své dojmy z koncertu hudební kritik Honza Vedral, který Red Hoty poslouchal v pražském Biu Oko.

Přiznal, že záměr kapely představit nové songy živě, přijal s mírnými obavami kvůli dřívějším zpěváckým výkonům frontmana Anthonyho Kiedise. „Jako zpěvák je charismatický, ale jeho vokální schopnosti, pokud jde o intonaci, nejsou úplně ideální. Nicméně musím říct, že jsem byl až šokovaný, jak byl teď jeho zpěv čistý a bez větších chyb, dokonce jsem zaslechl mezi některými kolegy i spekulaci, jestli je ten koncert opravdu naživo. Každopádně oproti tomu, kdy jsem předtím slyšel Red Hot Chilli Peppers živě, tak tohle byl mnohem lepší vokální výkon Anthonyho Kiedise,“ domnívá se Vedral.

„Necháme vyjít pravdu na povrch“

Sami RHCP charakterizují nové album jako odraz své životní etapy. „Rozhodli jsme se, že nebudeme psát, dokud nebudeme mít 10 nebo 20 dobrých písniček, ale že budeme psát jeden rok, a tak necháme vyjít pravdu na povrch,“ uvedl o přípravě desky I'm With You, kterou vydaly Papričky pět let po předchozím albu, zpěvák skupiny Anthony Kiedis.

Nové album znovu produkoval guru svého oboru Rick Rubin. Ke třem členům kapely, kterým táhne na padesátku, přibyl o generaci mladší Josh Klinghoffer - dlouholetý souputník, který se z pozice určitého prvního náhradníka stal plnohodnotným členem.

„Přijde mi pozoruhodné, jak hladce to proběhlo, zvlášť když jsme nezískali jen dalšího muzikanta, ale chlápka, který zároveň i skládá písně a je velkou součástí toho, jak skupina teď působí,“ upozornil baskytarista Michael „Flea“ Balzary.

V červenci odehráli Red Hoti, už s Klinghofferem, první koncert po čtyřech letech a na podzim vyjedou v této sestavě na tour.