Propojení ND a SOP diváci v této sezoně prý nepoznají

Praha - Národní divadlo v Praze nastínilo plány pro nadcházející, 129. sezonu - první společnou se Státní operou. Obě organizace se majetkově propojí od 1. ledna 2012. „Divadelní sezona v obou institucích proběhne ještě odděleně,“ podokl k plánovanému programu šéf ND a pověřený ředitel SOP Ondřej Černý.

Národní divadlo uvede v sezoně 2011/2012 dvě baletní, čtyři operní a osm činoherních premiér. V repertoáru zůstane 52 inscenací z uplynulých sezon.

Černý počítá s postupným vybudováním jednoho baletního a jednoho operního souboru se dvěma orchestry a dvěma sbory, jak bylo oznámeno v červnu při rozhodnutí o transformaci Národního divadla a Státní opery. Změny budou ale postupné. „Naši diváci by v zásadě neměli poznat, že v roce 2012 dojde k propojení, teprve další sezony by měly ukázat sílu tohoto svazku,“ upozornil Černý.

První novinkou baletu bude 21. listopadu večer britského choreografa Christophera Bruce nazvaný Moonshine. Koncem března bude mít v historické budově českou premiéru Šípková Růženka choreografa a režiséra Javiera Torrese s hudbou Petra Iljiče Čajkovského. Sezonu završí retrospektiva prací šéfa baletu a choreografa Petra Zusky od roku 2002. Diváci uvidí 17 baletů v šesti večerech, každý ve třech reprízách.

Svěcení jara / 1 . symfonie D-dur
Zdroj: Pavel Hejný/Národní divadlo

První činoherní novinkou bude na Nové scéně poprvé uvedený text filmaře a dramatika Petra Zelenky Ohrožené druhy. Král Lear se vrátí v režii Jana Nebeského, zatímco rodinné představení připraví jako adaptaci svého filmu Deváté srdce režisér Juraj Herz. Ve Stavovském divadle se objeví politické dokudrama z roku 2009 Lucy Prebbleové o „největším korporátním zločinu v historii USA“ Enron. Další premiéry nabídnou Beaumarchaisovu Figarovu svatbu, Steigerwaldovu hru Má vzdálená vlast, Ioneskova Nosorožce v režii divadelníka Gábora Tompy a hru Martina Františáka Karla. „Snad můžu prozradit, že jsme v jednání o pokračování spolupráce s Robertem Wilsonem,“ nastínil šéf činohry Michal Dočekal další plány. Slavný americký režisér a scénograf nastudoval pro zlatou kapličku Čapkovu Věc Makropulos s pěvkyní Soňou Červenou v hlavní roli.

Miroslav Donutil a Soňa Červená ve hře Věc Makropulos
Zdroj: Národní divadlo/Lucie Jansch

„Zahajujeme Jakobínem, který patří k pokladům české opery,“ uvedl k programu nastávající sezony šéf opery ND Jiří Heřman. Jakobína v nastudování šéfdirigenta orchestru Tomáše Netopila a režii právě Heřmana uvede divadlo krátce po 170. výročí narození Antonína Dvořáka. Událostí má být v polovině ledna světová premiéra díla Marka Ivanoviče Čarokraj, jehož vznik inspiroval román Geralda Durrella Mluvící balík. Na českou první scénu se v něm vrátí tým Petra a Matěje Formanových. V české premiéře představí Národní divadlo Brittenovu operu Gloriana, komponovanou u příležitosti korunovace britské královny Alžběty II. Stavovské bude v červnu hostit Mozartova Dona Giovanniho v „mladém pohledu“ režijního tandemu SKUTR Lukáše Trpišovského a Martina Kukučky.

Z rozhodnutí ministerstva kultury bude od 1. ledna 2012 Státní opera Praha majetkově propojena s Národním divadlem, obě instituce jsou příspěvkovými organizacemi MK. Postupně dojde k vybudování jednoho baletního souboru a jednoho operního se dvěma orchestry a dvěma sbory.

Baletní soubor povede současný šéf baletu ND Petr Zuska. Ve vedení opery zůstane do konce sezony 2011/2012 Jiří Heřman, poté jeho závazek převezme slovinský režisér a scénograf Rok Rappl, vystupující pod uměleckým jménem Rocc, který je uměleckým šéfem opery SOP.

Odborové organizace SOP nadále sloučení souborů odmítají. Toto stanovisko na své červencové schůzi podpořil i Senát, který těsnou většinou označil propojení SOP s Národním divadlem za nevhodné, nekoncepční a nedůvodné. Petici za zachování samostatnosti operního i baletního souboru SOP podepsalo přes 18 tisíc lidí.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Státní opera plánuje na nadcházející sezonu čtyři premiéry. Všechny se uskuteční až po plánované transformaci v roce 2012. První se stane opera Tři Pintové, kterou SOP připravuje na 12. ledna 2012 pod vedením zkušeného inscenačního týmu Jiří Nekvasil (režie) a Daniel Dvořák (scéna). Baletní premiéra Minkusova Dona Quijota je naplánovaná na 16. února, koncertní uvedení opery Ambroise Thomase Mignon zazní 1. dubna k 20. výročí vzniku SOP. Operní repertoár se dále rozšíří o dva příběhy vášnivé lásky a smrtelné žárlivosti - jednoaktová opera Sedlák kavalír Pietra Mascagniho a Komedianti Ruggiera Leoncavalla budou mít premiéru 14. června příštího roku.