Vizinoviny: Za Bohem s Landou, za Rottrovou s Nebelem

Tento týden v hudebních Vizinovinách: „Co kdybyste se o těhotenství své ženy dozvěděli ode mě?“ aneb Tom Waits uvádí svou novou desku a vysvětluje, proč vás chce překvapit osobně. Roztrpčený farář husitské církve komentuje kališnictví Daniela Landy. „Ktož jsú boží bojovníci a zákona jeho?“ – to je to, oč dnes v Česku běží. To je ta „česká otázka“. Také si zahrajeme klip s Antonínem Panenkou a Stanislavem Tišerem, proslulým trenérem boxu, který těm svým říká „Cigáni“ nebo „Romáci“.

Nejprve jedna filmová gratulace – komiksový film Alois Nebel o jednom nádražákovi zatím v Česku neběžel, ale představu dává tento skvělý trailer.

Filmoví tvůrci Nebela mají blízko k hudbě - režisér Tomáš Luňák je například autor následujícího turisticko-hudebního klipu, scenárista Jaroslav Rudiš je literární punker. Kreslíře Jaromíra 99 známe z kapely Priessnitz nebo The Bombers. Nebelovské očekávání hudební se týká taky Marie Rottrové a Václava Neckáře – ty si ajznboňák Nebel do filmu vybral, aby mu tam zpívali. A zde avizovaný Luňákův klip.

Píseň týdne v kategorii „rychlý cukr“, tedy instantní hit pro pop-kulturní metabolismus, má tentokrát značnou nevýhodu v tom, že pochází z přísně střeženého alba Watch the Throne dvou hiphopových magnátů. Čili na internetu neexistuje video, které by Vizinoviny mohly pustit, snad jedině tohle:

Ženský hlas patří Beyoncé. Ta se, podle zpráv, stala nejpopulárnější postavou nedělního udílení cen MTV sdělením, že je… těhotná. Pokud vám to taky připadá málo pochopitelné, zde jedno možné, starší vysvětlení ohledně tohoto specifického prostředí.

Tom Waits ohlásil novou desku po sedmi letech. Svým, waitsovským způsobem – pozval své fanoušky, aby jim desku osobně přehrál jako první.

Dřív než 25. října Waitsovo labum Bad as Me vyjde, dřív než tzv. unikne na internet. Vizinoviny si velmi cení jednoho českého fanouška zpěváka Morrisseyho – i když byla jeho novinka dostupná na netu, argument proti stažení zněl: „Jestli chce Mozz (rozuměj Morrissey), abych si ji poslechl až v den vydání, udělám to přesně tak!“ Argument není obchodní, spíš lidský a má co dělat se schopností respektovat přání druhého. „Co kdyby vaše žena byla těhotná, ale dřív, než vám to řekne sama, jste se to dozvěděli ode mě? Co kdybych vám takhle zkazil překvapení?“ argumentuje správně Tom Waits proti nedočkavým stahovačům. Na jeho stránkách je zdarma ke stažení písnička z nové desky.

Pár slov o počasí – pokud sdílíte názor Vizinovin, že přelom léta a podzimu je nejhezčí roční období, zde je několik klipů k babímu a později též indiánskému létu. Nejprve fenomenální Dusty Springfield:

Následují dvě videa rozdílných žánrů – jazzového klasika střídá pozapomenutá kapela, jíž se přičítá k dobru, že „dokázala využít svých muzikantských omezení“.

Zpět do české reality. Daniel Landa oznámil turné a nazval je Vozová hradba. „V době, kdy globalizace pohlcuje a rozpouští evropské národy, hodláme pozvednout prapor. Přestože se nás někteří snaží umlčet, budeme hlasitější a hlasitější,“ píše Landa a dodává: „Jsi Čech, tak si toho važ.“ Jeden z kazatelů národní, husitské církve ke zmíněnému Landovu praporu s kalichem podotkl: „Hluboce mě uráží Landovo zneužívání kalicha jakožto symbolu české reformace.“ Inspirovány Landovým pokynem „nenech se rozpustit“ (to tykání, to je věc!), uvádějí Vizinoviny český klip, na který jsou fakt hrdé, a váží si těch, kdo v něm vystupují.

Samozřejmě jste poznali Antonína Panenku. Ten drobný, boxující chlapík se jmenuje Tišer, dnes oblíbený trenér a v minulosti sedminásobný mistr republiky bantamové váhy. Respekt!

Končíme hravě, dvěma klipy, které zde nemají jiný smysl než potěšit. Sdělení prvního lze parafrázovat: I když už trochu plešatíte a jste za zenitem, ještě pořád dokážete dát dohromady skvělou kapelu!

Kdo si hraje, nezlobí, tedy pokud si lacině nezahrává s patriotismem. Tihle si hrají s legem a tvůrčí licencí Creative Commons, tedy volně dostupným intelektuálním vlastnictvím opatřeným dvěma „céčky“.

Nakonec jedna pozvánka – první školní den koncertuje na Střeleckém ostrově v Praze jedna česká kapela. Podle Vizinovin má ta skupina snad až příliš mnoho členů a taky přehnané množství písní ze školního prostředí, ALE taky umí napsat takhle dojemnou píseň. Hezký konec léta!