Knižní klub ocenil autobiografický román z Číny

Praha - Literární cenu Knižního klubu si letos odnáší autobiografický historický román Na řece od autorské a manželské dvojice Taj-ťün Hejzlarové a Josefa Hejzlara. Příběh o pětileté dívce žijící v Číně 30. a 40. let dnes, zároveň s oceněním, vstupuje na český knižní trh.

Výtvarnice a spisovatelka čínského původu Taj-ťün Hejzlarová se společně se svým manželem překladatelem a sinologem Josefem Hejzlarem stali vůbec první autorskou dvojicí, která ocenění v této soutěži získala.

„Zároveň letos zvítězili také v konkurenci nejvyššího počtu přihlášených autorů. Letos jsme totiž obdrželi celkem 244 rukopisů, tedy téměř trojnásobný počet ve srovnání s loňským rokem,“ sdělila za pořadatele Denisa Novotná. Do druhého kola se nakonec probojovalo jen pět rukopisů, z nichž pak porotci určili vítěze.

Denisa Novotná (za Literární cenu Knižního klubu) o románu Na řece: „Autorské dvojici manželů Hejzlarových se podařilo skvěle zachytit na první pohled vzdálený svět čínské společnosti a kultury - rodinné a citové vazby však mají všeobecnou lidskou platnost, čtenáři se s postavami příběhu snadno ztotožní a pochopí jejich činy, motivace a problémy.“

Anotace: První scéna románu připomíná tzv. nankingský masakr, kdy japonská armáda na přelomu let 1937/1938 obsadila část Číny a v této oblasti během několika měsíců zavraždila na 300 tisíc lidí… Hrdinkou a vypravěčkou je tehdy pětiletá dívka Skořicová, jedna z dcer z bohaté rodiny Li. Román je z valné části popisem útěku před japonskou armádou do náhradních bytů či domů.

Podobně jako v předešlých letech byl v letošním 16. ročníku soutěže žánrově zastoupen historický román, životopisný román, dobrodružný román, thriller, detektivka, pohádka, sci-fi i fantasy. V pětičlenné odborné porotě zasedli spisovatel Jaroslav Rudiš, prozaik Ivan Binar, filmová kritička Tereza Brdečková, literární historik Pavel Janáček a Jiří Seidl, místopředseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Všechny zaslané rukopisy byly označeny pouze čísly. Porotci tak při výběru neznali jména autorů. Přesto se všichni shodli na jediném rukopisu. „U tohoto způsobu výběru bezezbytku platí pravidlo 'padni komu padni'. Rozhoduje pouze literární kvalita. Má ale i své nevýhody,“ uvedl koordinátor Literárních cen Knižního klubu Jindřich Jůzl a připomněl předminulý ročník soutěže, kdy si cenu vysloužila kniha Bílej kůň, žlutej drak.

Za autorku díla byla tehdy považována dvacetiletá dívka vietnamského původu Lan Pham Thi, po čase se ale ukázalo, že knihu napsal jihočeský spisovatel Jan Cempírek. O mystifikaci při předávání ceny nic netušilo nakladatelství, hosté ani novináři. Vše vyšlo najevo až za několik týdnů.

Literární cena Knižního klubu je udělována od roku 1996 a Knižní klub chce její pomocí podpořit domácí autory, kteří mají často potíže s uplatněním rukopisu v nakladatelstvích. Kromě uvedení díla na trh získá vítězný autor také prémii 100 tisíc korun.

V minulosti se laureátem této ceny stali například spisovatelé Jan Poláček, Miroslav Stoniš nebo Jiří Šulc, autor úspěšného románu Dva proti Říši. V předchozím ročníku se po bok těchto literátů zařadil David Jan Novotný s knihou Sidra Noach, za kterou byl mimo jiné nominován také na Magnesii Literu 2010 za prózu.

Vydáno pod