Začal festival v Benátkách. První na řadě byl Clooney

Benátky - Promítnutím filmu amerického režiséra George Clooneyho The Ides of March (Březnové idy) začal 68. ročník mezinárodního filmového festivalu v Benátkách. Snímek se zabývá temnou stránkou politiky a tím, jak snadné je zapomenout v ní na své ideály.

The Ides of March byly inspirovány hrou Beau Willimona Farragut North, která sama volně čerpala z kampaně Howarda Deana v demokratických primárkách v roce 2004. Název však odkazuje na mnohem dávnější historii - datum vraždy Julia Caesara.

Film pojednává o Stephenu Myersovi, který je poradcem demokratického kandidáta na amerického prezidenta. Myers, jehož ztvárnil Ryan Gosling, jde do politiky s řadou ideálů, pak se ale zaplete do vysoké hry, kde jde především o moc, kšefty a sex. Clooney snímek režíroval a také si v něm zahrál Myersova šéfa, guvernéra Mika Morrise. Jeho poslední filmařský počin se při dopolední novinářské premiéře podle agentury Reuters dočkal jen vlažného potlesku, podle AFP a italských webů bylo naopak přijetí velmi příznivé.

Rozhodně příznivé byly reakce fanoušků na hvězdy, na které někteří z filmových nadšenců čekali před festivalovým palácem už od rána. Po červeném koberci se dnes kromě Clooneyho prošli například Philip Seymour Hoffman, Paul Giamatti, Marisa Tomeiová, Diane Krugerová či Cindy Crawfordová. Nechyběli členové festivalové poroty, kterou vede americký režisér Darren Aronofsky. Festival oficiálně zahájila italská herečka Vittoria Pucciniová.

68. ročník benátského festivalu se koná do 10. září. O nejvyšší ocenění, Zlatého lva, letos soutěží 23 filmů. Česká republika je zastoupena v hlavní nesoutěžní sekci snímkem Alois Nebel, koprodukčním snímkem České televize.

Telefonát Lucie Klímové z Benátek (zdroj: ČT24)