Se zločinci v Británii zatočí jedině CI5

Kdo by neznal Profesionály (The Professionals), britský akční krimi seriál z konce sedmdesátých let. Agenti zvláštního oddělení britské policie CI5 Raymond Doyle, William Bodie a jejich šéf George Cowley si vždy hravě poradili s obyčejnými kriminálníky i mezinárodními špiony. Šarm a charisma hlavních hrdinů, jejich odvaha a srdce na správném místě, ale i vzájemné popichování, automobilové honičky a divoké přestřelky si získaly srdce diváků, a to nejen v Británii. Jako jeden z několika západních seriálu se Profesionálové totiž vysílali i v tehdejším socialistickém Československu – a později ještě mnohokrát v repríze.

První epizoda kultovního seriálu s názvem Šílenec byla odvysílána 30. prosince 1977. Pokud se najde někdo, kdo neviděl ani jeden z celkem 57 dílů, tak určitě zná alespoň nezaměnitelnou úvodní znělku seriálu z dílny Laurieho Johnsona. V prvním dílu si hoši z CI5 měli poradit s člověkem, který hrozil otrávením rezervoáru pitné vody pro Londýn. Během šesti let vysílání řešili Bodie s Doylem nepřeberné množství úkolů, od únosů přes problémy s agenty východního bloku – na seriálu se totiž poznamenala studená válka. 

Seriál teď vysílá i Česká televize na programu ČT1, vždy ve čtvrtek po desáté večer.

Seriál si velice rychle získal přízeň publika. Sledovalo ho průměrně deset milionů Britů. Na svoji dobu ale byl akční až moc, a tak si nevysloužil jen pochvalné hodnocení. Kritici si stěžovali na množství násilí a také na styl jízdy agentů Doyla a Bodieho, známých také pod čísly 45 a 37. K tomu je třeba dodat, že nejznámějším autem, které používalo CI5, je Ford Capri 3.0 Sport. Dvojice netrpí ani přehnaným respektem ke svému šéfovi Cowleymu, nutno však říci, že jeho úkoly plní svědomitě - a on je zas ten, kdo by za ně dal ruku do ohně. Agenti CI5 jsou zkrátka správní chlapi se vším všudy. 

A jak to všechno začalo…

Duchovní otec Profesionálů Brian Clemens chtěl vytvořit seriál, který by obstál v konkurenci britské a americké tvorby. Drsňácké seriály byly v sedmdesátých letech populární – v USA řádili Starsky a Hutch, v Británii pak Taggart. Clemense napadlo vytvořit seriál o elitní jednotce bojovníků proti zločinu, který by do jisté míry reflektoval současné dění v Británii – nárůst zločinu, hrozba drog či terorismu.

KDO JE KDO:

William Bodie (Lewis Collins)

Je mu kolem 30 let a má za sebou pestrou minulost. Než se dostal do CI5, působil u obchodního námořnictva. V Africe dělal vyhazovače, pašoval zbraně a byl žoldákem. Po návratu do Anglie vstoupil do armády a poté do CI5.

Raymond Doyle (Martin Shaw)

Sloužil jako policista v Londýně, byl na mravnostním i protidrogovém oddělení. Pak se dostal do CI5. Je mu lehce přes třicet. Zvláštní znamení: zlomená pravá lícní kost.

George Cowley (Gordon Jackson)

Původně major v britské armádě, poté pracoval pro tajnou službu MI5. V polovině 70. let získává svolení zformovat CI5. Zvláštní znamení: kulhá na pravou nohu

Obsazení ústřední trojice nebylo úplně jednoduché. Původní Doyle si svoje angažmá rozmyslel s tím, že by nikdy nemohl hrát poldu. Druhá volba padla na Martina Shawa, který – protože zrovna neměl nic lepšího na práci – roli přijal. Podobně Bodie i Cowley nebyli napoprvé ti praví. Najít Cowleyho nebylo ale tak těžké jako najít toho správného Bodieho. Původně ho měl hrát Antony Andrews, jenže to byl Shawův kamarád a jako dvojice, která se má doplňovat, ale zároveň udržovat napětí, prostě nefungovali. Pro roli Bodieho byl nakonec angažován Lewis Collins, údajně proto, že se už z dřívějška se Shawem nesnášeli… Jiné prameny hovoří o tom, že Collins měl hrát v první natáčené epizodě miniroličku, a když se původní představitel Bodieho neosvědčil, tvůrci se rozhodli zkusit štěstí právě s Colllinsem. A ani původní název The A-Squad se příliš neujal a byl záhy změněn na The Professionals. Na vzniku seriálu se podílela řada britských režisérů, ve všech dílech ale byl zachován jednotný styl.

Zajímavosti:

  • závěrečná epizoda 1. série s názvem Člen klanu (Klansmen) zabývající se rasismem v Británii byla zakázána
  • v seriálu se objevili i jiní bojovníci se zločinem – pozdější James Bond Pierce Brosnan nebo David Suchet, představitel Hercule Poirota
  • představitel Cowleyho Gordon Jackson dostal od královny řád za to, že v seriálu šířil dobrou pověst britské policie
  • Profesionálové se dočkali i parodie – The Bullshitters s postavami Foyla, Boneheada a komandéra Jacksona
  • Raymond Doyle zdroj: ČT24
  • William Bodie zdroj: ČT24

Na konci devadesátých let se začalo natáčet pokračování Profesionálů, ovšem už s jinými postavami. CI5: The New Professionals se ale na úspěch předchozích The Professional navázat nepodařilo, a tak bylo natočeno jen 13 dílů. Nástupci starých „profíků“ se tak do jisté míry stala jiná dvojka bojující se zločinem - Dempsey a Makepeacová. 

Z 57 epizod Profesionálů zakoupila Československá televize pouze 21 a odvysílala je v 80. letech. Bodieho původně daboval Petr Oliva, Doyla Martin Štěpánek a jejich šéfa Cowleyho Jiří Adamíra. Poté, co Štěpánek emigroval, Doyla daboval Alois Švehlík. Seriál pak zakoupila TV Nova a nechala ho znovu nadabovat – Švehlíka nahradil Karel Heřmánek a Cowley mluvil hlasem Otakara Brouska staršího. Ani po letech neztratil seriál nic ze svého kouzla a pranic nevadí, že agenti nemají k dispozici žádné moderní vymoženosti, domlouvají se vysílačkou a volají z telefonních budek…

Seriálové retro se už ohlédlo za: