Polanski komedií Bůh masakru pobavil Benátky

Benátky - Na benátském filmovém festivalu už diváci viděli novou komedii kontroverzního režiséra Romana Polanského Carnage (Bůh masakru). Jak soudí agentura DPA, osmasedmdesátiletý Polanski se dle očekávání světové premiéry nezúčastnil, vyslal však na jeho prezentaci tři hlavní představitele snímku Kate Winsletovou, Christopha Waltze a Johna C. Reillyho.

Ve filmu, který je adaptací stejnojmenné divadelní hry francouzské autorky Yasminy Rezy, vystupují dva manželské páry, které chtějí zklidnit situaci po konfliktu svých synů. Sice se snaží spor řešit umírněným způsobem, konflikt však eskaluje. Snímek, který je francouzsko-španělsko-německo-polskou koprodukcí, natočil Polanski půl roku po propuštění z domácího vězení ve Švýcarsku.

Filmový festival v Benátkách 2011
Zdroj: ČT24

Jak konstatuje agentura Reuters, Polanski by byl potěšen dlouhým potleskem a smíchem, který si získal v Benátkách jeho film, jeden z 22 snímků zařazených do hlavní soutěže benátského festivalu.

Scéna z filmu Romana Polanského Carnage (Bůh masakru)
Zdroj: ČT24/Cinema

Festival pokračuje v pátek promítáním snímku režiséra Davida Cronenberga Nebezpečná metoda, který se věnuje problematickým vztahům psychoanalytiků Carla Junga a Sigmunda Freuda s jejich jednou pacientkou. Objeví se i první film francouzské provenience - Un été brulant (Horké léto) režiséra Philippa Garrela.

Z Benátek informuje Lucie Klímová (zdroj: ČT24)

Režisér polského původu Polanski, který již řadu let žije ve Francii, měl v roce 1977 v USA pohlavní styk s nezletilou dívkou, což je zde považováno za trestný čin. K činu se přiznal, ale ještě před koncem soudu ze země utekl. V září 2009 byl zatčen ve Švýcarsku, několik týdnů strávil ve vazbě a až do loňského červencového propuštění čekal v domácím vězení na rozhodnutí o vydání do USA. Švýcarský soud však dospěl k závěru, že nelze vyloučit, že žádost amerických úřadů o vydání obsahuje chyby.

Mezi Polanského slavné snímky patří například Rosemary má děťátko z roku 1969 či válečné drama Pianista z roku 2003, za něž režisér získal Oscara za nejlepší režii. Kvůli sexuální kauze si ale ocenění nemohl osobně převzít. Posledním Polanského snímkem před jeho domácím vězením byl loňský Muž ve stínu. Jeho uvedení na festivalu Berlinale se Polanski rovněž nezúčastnil.

Vydáno pod