S kým strávíte noc? Co třeba s Casanovou

Praha - Debatu se slavným Albrechtem z Valdštejna, setkání s éterickou bílou paní, posezení s vyhlášeným milovníkem Giacomem Casanovou nebo noční výpravu za okřídlenými obyvateli zámeckých a hradních krovů - netopýry - nabídne druhý ročník Hradozámecké noci. Útroby více než 70 státních i soukromých hradů a zámků se zájemcům otevřou v noci ze soboty 3. na neděli 4. září.

Organizátoři letošního ročníku naplánovali program, který zahrnuje hudbu a divadlo, zábavu i vzdělání a romantiku i napětí. Cílem projektu je představit památky v netradiční době a s netradičním programem jako místa neustále živá, na která má smysl se vracet.

Hlavním „epicentrem“ bude zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou, který chystá divadlo, noční prohlídky či výstavy. Na své si přijdou také milovníci hudby, jednou z hlavních hvězd hudební produkce bude soubor Hradišťan.

Tradiční divadelní a kostýmované prohlídky zámeckých a hradních komnat připravil severočeský zámek Duchcov, kde se návštěvníci setkají s Giacomem Casanovou, na gotickém hradě a renesančním zámku Frýdlant pak výjimečně udělí noční audienci Albrecht z Valdštejna. V chodbách a komnatách zámku v Litomyšli bude možno zahlédnout bílou paní, do zámeckých prostor severomoravského Hradce nad Moravicí se nakrátko vrátí členové rodiny Lichnovských.

  • Hrad Rožmberk zdroj: Stránky hradu
  • Hrad Křivoklát zdroj: Stránky hradu

Pokud se některým zasteskne naopak po dobách nedávno minulých, měli by zamířit na zámek Hrubý Rohozec v severních Čechách či na středočeskou Loučeň, kde na návštěvníky místo šlechticů čekají soudruzi s rudými karafiáty, pionýři, spartakiádní vystoupení a v zahradách pak bude možné narazit i na veksláky kupčící s bony - v objektech totiž bude ojedinělá retro prohlídka.

„Zámek Loučeň není žádná turistická atrakce, ale školicí středisko zaměstnanců budujících komunismus… Nechceme minulý režim ani oslavovat, ani pomlouvat. Chceme jen humornou formou připomenout spoustu jeho vábniček i absurdit,“ stojí na stránkách zámku. Na své si ovšem přijdou i mladší ročníky než pamětníci socialismu. Program pro děti a pohádkové prohlídky pro nejmenší nabídne Konopiště, zámek v Mníšku pod Brdy či v Opočně.

Na letošní Hradozámecké noci přislíbily účast i známé osobnosti české kulturní scény. Houslista Jaroslav Svěcený vystoupí na moravském zámku Slavkov - Austerlitz, hudba raného baroka bude k poslechu na severočeském hradu Grabštejn, na Karlštejně bude pódium patřit Pavlu Vítkovi.

„Netypický program pak chystá Křivoklát, kde proběhne netopýří noc, na hradě Litice na Pardubicku se budou opékat špekáčky, v Telči jsou naplánovány noční hasičské závody o Pohár kastelána a v Dole Michal v Ostravě bude spuštěn parní stroj,“ doplnila k programu mluvčí Národního památkového ústavu Zdeňka Kalová.

Seznam všech zapojených památek a program, který chystají, najdou zájemci na stránkách Hradozámecké noci.