Struny podzimu hledají nejlepší coververzi Nirvany

Praha - Festival Struny podzimu vyhlásil soutěž o nejlepší coververzi rockového hitu Smells Like Teen Spirit od skupiny Nirvana. O vlastní verzi se mohou pokusit všechny tuzemské kapely, dýdžejové, orchestry, soubory, sólisté i další hudební experimentátoři. Nahrávky je možné pořadatelům festivalu zasílat od začátku září do 20. října, vítěz získá odměnu 20 000 korun. Za pořadatele o tom informovala Silvie Marková.

„Druhý ročník soutěže je příležitostí pro talentované hudebníky bez rozdílu věku či uměleckého zaměření. Jsem rád, že můžeme v soutěži muzikanty finančně podpořit. Zároveň těm profesionálním i ryze amatérským dáváme příležitost vystoupit v klubové atmosféře před festivalovým publikem,“ uvedl Marek Vrabec, umělecký ředitel festivalu Struny podzimu.

Profesionální nahrávka není podmínkou, rozhodující je umělecká kvalita a invence. Odborníci budou skladbu hodnotit ve třech kolech. Porota nejdříve vybere patnáct nejlepších nahrávek, jež se následně utkají o přízeň veřejnosti. Všech patnáct skladeb bude spolu s dalšími podrobnostmi zveřejněno na webových stránkách festivalu a hudební fanoušci budou mít možnost hodnotit nahrávky a prostřednictvím e-mailového hlasování ovlivnit výsledek.

Z pěti coververzí s nejvyšším počtem hlasů vybere vítěze americký jazzový pianista Robert Glasper, který na Strunách podzimu vystoupí hned dvakrát. Právě při jeho prvním vystoupení v rámci klubové noci Strun podzimu Spotlight bude 5. listopadu v klubu Roxy/NoD vyhlášen vítěz celé soutěže.

Festival Struny podzimu je již 16. rokem křižovatkou mezi jazzem a klasikou, tradicí i experimentem. Na ploše deseti koncertních večerů od 26. září do 10. listopadu představí umělce zvučných jmen různých uměleckých žánrů, jako jsou jazzový kontrabasista Avishai Cohen, legendární jazzový saxofonista Charles Lloyd, nezaměnitelný finský akordeonista Kimmo Pohjonen nebo houslový virtuos Thomas Zehetmair.

Festival zahájí 26. září ve Státní opeře Praha jazzová zpěvačka Dee Dee Bridgewaterová, na jeho závěr 10. listopadu vystoupí v pražském Stavovském divadle mezzosopranistka Vivica Genauxová.

Drásavá rocková hymna 90. let Smells Like Teen Spirit se dočkala už mnoha předělávek. Skladba je zřejmě nejznámější písní grungeové skupiny Nirvana. Poprvé se začala vysílat na MTV a v rádiu roku 1991. Fanoušci si pak začali pořizovat nové album Nirvany Nevermind. Píseň pronikla na první místo hitparád v Belgii, Irsku, Novém Zélandu, Španělsku a Francii.