Český komiks o Romech míří na francouzské pulty

Praha – Český komiks slaví úspěch, neboť v těchto dnech se na pultech francouzských knihkupectví začíná prodávat česká komiksová trilogie O přibjehi, která pojednává o osudech tří Romů z Česka a Slovenska. Na vzniku třech komiksů se podílely absolventky antropologie a romistiky Markéta Hajská a Máša Bořkovcová společně s komiksovým scenáristou a výtvarníkem Vojtěchem Maškem. A cesta k úspěchu? Sociální síť.

Originální komiksová knižní trilogie O přibjehi je zachycením autentických příběhů tří Romů z Česka a Slovenska. Komiks vycházel ze zvukových nahrávek a fotografií, které se autoři snažili v obrazu a textu sjednotit tak, aby vznikl co nejživější otisk vyslechnutých vyprávění. Každá z částí, nazvaných podle jmen hlavních hrdinů – Ferko, Keva a Albína, se liší obsahem i výtvarným zpracováním, spojuje je snaha zprostředkovat setkání se třemi originálními osobnostmi. Cesta z českých pultů na ty francouzské zapříčinila sociální síť Facebook. Francouzský nakladatel Ca et La se sám ozval českému nakladatelství Lipnik, právě přes Facebook.

První knížka – Ferko – zachycuje život šedesátiletého olašského Roma ze severních Čech, jehož vyprávění zavedlo autory komiksu až do Švédska. Uvidíme svět, který obklopuje Ferka jako invalidního důchodce, který se stará o svého vážně nemocného staršího bratra, přivydělává si sběrem starého železa a velmi často se stěhuje z místa na místo.

Druhý komiks – Keva – je mozaikou vzpomínek, úvah, přání a výpovědí dvacetileté Romky z pražského Smíchova. Keva tráví páteční večery po týdenní práci na diskotékách, a když nejde v sobotu s kamarádkami do hospody, pustí si doma svůj oblíbený film. Na rozdíl od mnoha svých vrstevníků má však Keva jako dítě z mnohapočetné romské rodiny, se kterou prožila většinu života na „špatných adresách“, větší pojem o tom, jakou cenu platí lidé s nízkou kvalifikací za to, aby se udrželi nad sociálním dnem.

Poslední komiks – Albína – zachycuje příběh pětačtyřicetileté romské ženy, která prožila většinu svého života v romských osadách na východním Slovensku. Albína se v knize potýká nejen se svým původem, ale i s následky přírodní katastrofy a s novou láskou.