Alois Nebel započal úspěšně svou cestu

Benátky - Po červeném koberci na letošním 68. mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách se prošli tvůrci snímku Alois Nebel, který byl v noci na dnešek uveden v hlavní nesoutěžní sekci festivalu. Více než tři sta diváků ocenilo především výtvarnou stránku příběhu, který je filmovou adaptací komiksu autorů Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99. Kromě nich přijeli zhlédnout světovou premiéru koprodukčního snímku České televize i režisér Tomáš Luňák, producent Pavel Strnad a herci Tereza Voříšková, Marie Ludvíková a Miroslav Krobot.

Alois Nebel měl v Benátkách svou světovou premiéru. Poprvé ve finální verzi ho viděli i sami účinkující herci, kteří byli po projekci velmi dojatí a nadšení výsledkem. Mezi diváky celovečerního debutu Tomáše Luňáka byl i herec James Franco, jenž hrál například básníka Allena Ginsberga ve filmu Kvílení. Franco označil Aloise Nebela za „temný, ale krásný a silný film“. Po Benátkách se film v září představí ještě na festivalu v kanadském Torontu, který je největší akcí svého druhu v Severní Americe.

Česká předpremiéra snímku vytvořeného metodou rotoskopie je plánována na 20. září v kině Pohoda v Jeseníku, do kin snímek přijde 29. září. Světová práva na film už zakoupila německá společnost The Match Factory, jež mimo jiné distribuuje filmy Toma Tykwera či Akiho Kaurismäkiho.

Po projekci v Benátkách pojede snímek do Toronta. Uvedení na kanadské přehlídce je důležité především proto, že se označuje za „vstupní bránu neamerických filmů pro severoamerický film“. Webové stránky torontského festivalu popisují Aloise Nebela jako film, který „evokuje česká díla nové vlny 60. let, konkrétně Ostře sledované vlaky“.

Příběh filmu Alois Nebel…

… začíná na podzim roku 1989 na železniční stanici Bílý Potok v Jeseníkách, kde slouží jako výpravčí Alois Nebel (Miroslav Krobot). Nebel je tichý samotář, kterého čas od času přepadne podivná mlha. Nejčastěji se mu v ní zjevuje Dorothe (Tereza Voříšková), oběť násilného odsunu Němců po 2. světové válce. Šedivé dny na nádraží v Bílém Potoce na sklonku socialismu líně plynou, výhybkář Wachek (Leoš Noha) společně se svým otcem (Alois Švehlík) kšeftují s důstojníky sovětské armády.

Poklidnou atmosféru naruší jednoho dne Němý (Karel Roden), který překročí hranice se sekyrou v ruce, aby pomstil svoji matku. Halucinace nakonec Nebela přivedou do blázince a přijde o místo výpravčího. Vydá se do Prahy hledat jinou práci u dráhy a na hlavním nádraží najde svou životní lásku, toaletářku Květu (Marie Ludvíková). Nebel se rozhodne vrátit zpátky do hor, aby se znovu setkal s Němým a souboj s temnými stíny minulosti dovedl do konce.