Richard Müller svou hrozbu nenaplnil

Hlohovec (Slovensko) / Praha - Zpěvák, skladatel a textař Richard Müller je slovenský interpret, jenž je důvěrně známý i českým posluchačům. Proslavil mimo jiné hity Po schodoch, Nebude to ľahké, Štěstí je krásná věc nebo Baroko. Richard Müller se narodil 6. září 1961 v Hlohovci do rodiny populárního herce Vlado Müllera. Jeho životní partnerkou byla před lety česká houslistka Iva Bittová.

Absolvent oboru televizní dramaturgie a scenáristiky Müller se na tuzemské hudební scéně prosadil v 80. letech s kapelou Banket. Do roku 1990 s ní nahrál čtyři desky, přičemž hned na první z nich se objevil jeden z Müllerových největších hitů - píseň Po schodoch. Nedlouho poté na sebe zpěvák znovu upozornil hitem Štěstí je krásná věc z dílny Petra Hapky a Michala Horáčka.

Počátkem 90. let se Müller rozhodl pro sólovou dráhu. Vydal několik studiových alb, mimo jiné desku Richard Müller a hosté, na níž zazněly i dnes často hrané písničky Nina Ricci, Až povezou mě na lafetě nebo Srdce jako kníže Rohan.

Na přelomu „zemdleného tisíciletí“ se Müller ocitl na jednom z vrcholů umělecké kariéry a zároveň na dně svého osobního života, kam jej srazily problémy s drogami, divoké excesy a rozvíjející se duševní problémy.

Maniodepresivní psychóza vzala Müllerovi velkou část duševních sil, takže v roce 2006 ohlásil konec hudební kariéry. K velké radosti svých českých i slovenských fanoušků však Müller svou hrozbu nenaplnil, na koncertní pódia se vrátil. Loni vydal nové album s názvem a za několik dní vyrazí na česko-slovenské koncertní turné, na němž posluchačům představí nejenom nové skladby, ale i svou novou image.